Slechts 1 orgaandonor op 12.000 registraties

RIJSWIJK (ANP) - Te weinig Nederlanders beseffen dat de organen van de meeste mensen die zich hebben laten registreren als donor na hun overlijden helemaal niet bruikbaar zijn.

Dat is de boodschap die de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen tijdens de Nationale Donorweek die maandag van start gaat onder de aandacht wil brengen. De organisatie probeert het invoeren van actieve donorregistratie (ADR) in Nederland met een petitie op de website www.2mh.nl hoog op de politieke agenda van het nieuwe kabinet te krijgen. Op 7 december biedt 2 Miljoen Handtekeningen de petitie aan de nieuwe minister van Volksgezondheid aan.

Van de meeste overledenen kunnen de organen niet worden getransplanteerd omdat maar weinig mensen sterven op een intensive care. De gezonde organen moeten goed doorbloed uit het lichaam kunnen worden gehaald om bruikbaar te zijn voor donatie. Dit kan eigenlijk alleen maar in een ziekenhuis. Van de 25.000 nieuwe donorregistraties leveren naar schatting in de praktijk maar twee mensen na overlijden bruikbare organen. Er zijn dus veel meer registraties nodig om de wachtlijsten te verkorten.

Gehalveerd

,,Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer tweehonderd mensen bij gebrek aan donororganen’’, stelt woordvoerster Olga Majeau. ,,Dat aantal kan worden gehalveerd als alle Nederlanders automatisch geregistreerd staan als donor, tenzij ze aangeven dat niet te willen.’’ Op dit moment hebben volgens de stichting 7 miljoen Nederlanders hun keuze niet vast laten leggen. Van de 5,4 miljoen geregistreerden, zegt slechts de helft ja tegen orgaandonatie. De andere helft stelt de organen niet beschikbaar voor donatie of laat het besluit over aan de nabestaanden.

,,De vraag naar donororganen blijft altijd groter dan het aanbod’’, knikt Majeau. ,,Maar elk leven is er een. Doneren zou in Nederland de norm moeten worden, net zoals dat in bijvoorbeeld België het geval is.’’ Ze vindt het overigens geweldig dat de Nederlandse Transplantatie Stichting tijdens de Donorweek probeert meer mensen te overtuigen zich op te geven als donor. ,,Maar meer aandacht voor orgaandonatie levert nu niet per definitie meer donoren op. De zaken worden veel te rooskleurig voorgesteld. De kans dat jij ooit een donor nodig hebt, is veel groter dan de kans dat je ooit als donor kan worden gebruikt.’’

Kabinet-Rutte overtuigen

De Stichting 2 Miljoen Handtekeningen hoopt het kabinet-Rutte en de Tweede Kamer ervan te kunnen overtuigen ADR in te voeren in Nederland. Enquêtes wijzen uit dat bijna driekwart van de bevolking dit een goed idee vindt. Bovendien adviseerde een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-D66-minister Jan Terlouw met klem ook ADR in te voeren in Nederland. Voormalig minister Ab Klink weigerde dit echter.

Ondanks de steun van de meerderheid van de bevolking, willen veel partijen er nog steeds niet aan. ,,De huidige regeringspartij VVD zegt tegen te zijn vanuit de liberale grondgedachte dat iedereen zelf moet kunnen kiezen’’, stelt Majeau. ,,ADR is echter bij uitstek liberaal, want iedereen heeft zelf de keuze om aan te geven het niet te willen. Nu komt het vaak voor dat nabestaanden de wil van de overledene overrulen, omdat men simpelweg niet wist wat de overledene wilde.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden