Slecht voorbeeld Timotheusschool doet slecht volgen

Van onze onderwijsredactie AMSTERDAM - Problemen met hoofddoekjes? De adjunct-directeur van de Juliana van Stolbergschool in Ede weet er niets van. Twee leerlingen van groep acht van deze christelijk-islamitische school dragen een hoofddoek. “Zij staan ervoor. Dat wordt gerespecteerd”, weet adjunct K. Klunder.

In de onderbouw komt Klunder weinig hoofddoekjes tegen. “Als de meisjes groter worden, zie je ze meer. Ze vormen een stukje identiteit voor het kind. Vrouwen dragen ze, dus zij ook. En ze schaden het onderwijs helemaal niet.” De

Juliana van Stolbergschool was tot 1990 protestant-christelijk. Onder invloed van de tachtig procent islamitische leerlingen, verschoot de school van kleur. Ze noemt zich inter-religieus en is een algemeen bijzondere school geworden. In het bestuur zitten Marokkaanse, Turkse en Nederlandse ouders.

Elke maandag begint met een viering met thema. De onderwerpen - recentelijk Jozef en Mozes - werken de leerlingen in de rest van de week uit. In verdiepingslessen krijgen de islamitische kinderen les uit de Koran, de Nederlandse leren uit de Bijbel. In gezamenlijke herkenningslessen bespreken ze de overeenkomsten.

Over de hoofddoekjes wordt sporadisch gepraat. Het team kan prima leven met het feit, dat het ene kind er wel een draagt en het andere niet. “De kinderen zijn verschillend”, vindt adjunct-directeur Klunder. “Maar de godsdienst is gelijkwaardig, en zo behandelen we de zaak ook.”

De ontmoetingsschool zoals het christelijk pedagogisch studiecentrum (CPS) die voor ogen heeft, ziet er iets anders uit. “Een ontmoetingsschool is een christelijke school, die vanuit christelijke opvattingen een plek wil bieden aan andere opvattingen”, formuleert medewerker godsdienst en identiteit R. Benjamins. Een eenduidige vorm is er niet. De ene school begint met gebed, een ander neemt een gedicht.

De Amsterdamse protestant-christelijke Paulusschool noemt zichzelf ontmoetingsschool. “Dat betekent dat wij verschillende religies ruimte geven”, zegt directeur L. Rodenburg. De Paulusschool, die 98 procent allochtone leerlingen telt, hanteert naast de Bijbel andere bronnen. Trots is Rodenburg op de speciaal voor zijn school geschreven bundel verhalen over Mohammed, die is samengesteld in overleg met het moskeebestuur en een imam.

Essentieel voor de 'ontmoetingsschool' vindt Rodenburg, dat alle kinderen overal aan meedoen. Autochtone leerlingen krijgen ook les uit de islamtische verhalenbundel, en allochtone leerlingen bidden 's morgens het openingsgebed mee en vieren de christelijke feestdagen.

De Paulusschool valt onder hetzelfde schoolbestuur als de Timotheusschool, waar het verbod op hoofddoekjes uitdraaide op het vertrek van een leerling en ontslag van een leerkracht. De Paulusschool is niet van plan dat verbod na te leven. Praktisch hoeft dat ook niet, want op die school draagt geen van de leerlingen een hoofddoek. Rodenburg veronderstelt dat dat komt doordat de school plaats probeert te maken voor andere godsdiensten. “Wij krijgen hier de wat ruimer denkende islamieten”, zegt hij. “Zij zeggen tegen ons: 'Jullie begrijpen ons ten minste.' En ik denk meer dan op een openbare school.”

Dat lijkt C. van Paridon, beleidsmedewerker van de Vereniging voor openbaar onderwijs, onjuist. “Ik denk dat openbare scholen andere religies meer respecteren”, veronderstelt ze. In het basisschoolvak geestelijke stromingen komen alle levensbeschouwingen aan bod. Desgewenst is er levensbeschouwelijke vorming, en religieuze feesten worden net zo goed gevierd. “Vroeger deden openbare scholen niks met Kerstmis, nu wel. Maar we laten verschillende vormen zien, vanuit verschillende tradities. We zijn niet langer neutraal, maar actief pluriform.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden