Slecht nieuws voor Morsi

De dag des oordeels is nabij, leert de Koran. Hoofdrolspelers in het Syrische conflict denken dat het binnenkort zover is en dat zij een eervolle sleutelrol mogen spelen.

Aan het einde der tijden zal Jezus verschijnen bij de 'Witte Minaret in Damascus', zo wil een overlevering. Jabhat Al-Nusra, een Syrisch filiaal van Al-Qaida, heeft zijn afdeling propaganda vernoemd naar die moskeetoren. Wat die 'Witte Minaret' precies is blijft onduidelijk, men neemt aan dat de beroemde Umayyamoskee is bedoeld. IS noemde zijn propagandaglossy Dabiq. Dabiq is de naam van een dorp in het noorden van Syrië, waar voorafgaande aan de jongste dag een verschrikkelijke veldslag zal woeden tussen de moslims en de vijanden van God.

In een tijd waarin zo veel op het spel staat, is tolerantie niet langer een deugd en moeten de schapen duidelijk van de verdoemde bokken worden gescheiden. Eigenlijk is dat een taak van God maar IS doet alvast enig voorwerk. Onder de 'bokken' bevinden zich volgens de jongste uitgave van Dabiq ook mensen die zichzelf beschouwen als prima moslims, maar in werkelijkheid deserteurs in de jihad en geloofsafvalligen zijn en de hel verdienen. Dat is slecht nieuws voor de in 2013 afgezette Egyptische ex-president Morsi. Want volgens IS is ook hij zo'n afvallige deserteur, terwijl Egyptische rechters hem juist ter dood veroordeelden omdat hij volgens hen een terroristenhoofdman is. En nu moet hij, als het aan IS ligt, ook nog eens eeuwig branden. Terwijl zijn aanhangers juist zeker weten dat hij een VIP-behandeling zal krijgen in het paradijs.

Egyptische autoriteiten schilderen Morsi's Moslimbroederschap af als de moederorganisatie van alle islamitische terreurgroepen. Hun analyse kun je samenvatten met 'het is allemaal een pot nat'. Ze weigeren onderscheid te maken tussen de diverse islamitische politieke organisaties, ook niet tussen de Moslimbroeders, Al-Qaida of IS. De visie van IS is het spiegelbeeld van die van de Egyptische overheid. Ook voor IS is 'alles een pot nat'. Want alle moslims, ook strenge fundamentalisten, die niet kritiekloos het 'kalifaat' steunen zijn geloofsafvalligen.

IS verwijt de Moslimbroeders drie 'doodzonden': ze zijn democratisch, vriendelijk tegenover de vervloekte sjiieten en pacifistisch. Ze zitten in parlementen, wetgevende instanties dus, hoewel de enige wetgever God is. Ze paaiden de sjiieten, getuige het bezoek dat Morsi als president bracht aan het sjiitische Iran. Ze zeggen dat ze geen geweld zullen gebruiken. 'Loop naar de hel', schamperen hun seculiere tegenstanders in de moslimwereld en in het westen, 'we geloven jullie vrome praatjes niet'. 'Loop naar de hel', roept ook IS, maar om een andere reden. IS gelooft de Moslimbroeders juist wel. Maar hun afwijzing van geweld pleit in hun nadeel, want hun 'pacifisme' is hoogverraad in de jihad, vindt IS, en dat nota bene nu het einde der tijden nadert en Jezus zich opmaakt om de antichrist te verslaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden