Update

'Slavinken van supermarkten vaak verre van vers'

Beeld ap

Slavinken, de oer-Hollandse in spek gewikkelde rolletjes gehakt, zijn vaak moddervet, te zout en soms zelfs bedorven. Dit concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat vandaag is verschenen.

De onderzoekers namen vijftien merken slavinken onder de loep. Per merk werden vijf monsters geanalyseerd. Ze werden beoordeeld op versheid, vet- en zoutgehalte, dierenwelzijn en het etiket.

Liefst een op de drie slavinken bleek op de uiterste houdbaarheidsdatum bedorven. Het gaat om de biologische slavinken van Bio+, Ekoplaza, Dirk en AH Puur & Eerlijk, en de vinken van Aldi. De Oldenburger slavink van Lidl kwam als slechtst uit de bus met een 2,5 als rapportcijfer.

'Van veel slavinken is de kwaliteit niet meer goed op de 'te gebruiken tot'-datum, en soms zelfs op de dag van aankoop al niet meer', constateert de consumentenorganisatie. Hoewel er veel bacteriën werden aangetroffen, zaten er nauwelijks ziekmakers in de vleesrolletjes.

De best scorende slavink van Hoogvliet haalde maar een krappe voldoende (5,6), gevolgd door AH Ambacht en 'Slavinken van de chef' van Coop.

Alleen de Hollandse Bio-slavinken van Ekoplaza scoren redelijk op vetgehalte, alle andere vinken krijgen hier het testoordeel matig tot slecht. Opvallend is dat de vetste vink, van Plus, zo'n 10 gram meer vet bevat dan op het etiket staat aangegeven. In de Ekoplaza slavink zit juist 10 gram minder dan het etiket vermeldt. Slavinken zijn behalve vet ook vaak erg zout.

De Consumentenbond adviseert om slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten en ze goed door te bakken.

Lidl zegt het onderzoek serieus te nemen en hoopt binnen een paar weken met een 'herzien product' op de markt te komen. 'Kwaliteit is voor ons het allerbelangrijkst, daarom nemen we onze verantwoordelijkheid', aldus een woordvoerster. Het is volgens haar echter niet nodig om de huidige slavinken uit de schappen te halen.

Volgens woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond zijn ze 'best een beetje geschrokken'van de uitkomsten van het onderzoek. 'We hadden wel vervacht dat er iets zou schorten aan het vetgehalte of de hoeveelheid zout in de slavinken, maar de grote hoeveelheid bacteriën hadden we niet verwacht. Daar zaten geen ziektemakers tussen als salmonella, maar wel zo veel bacteriën dat je kunt stellen dat de kwaliteit van de slavinken in de supermarkten slecht is. Al betekent dat niet dat mensen nu beslist geen slavinken meer moeten eten.'

Wel rijst natuurlijk de vraag of consumenten zich naast deze slechte slavinken ook zorgen zou moeten maken over de kwaliteit van blinde vinken en rundervinken.'Ja, dat denk ik wel', zegt Donat stellig. 'Beide bevatten gemalen vlees en dat blijft gevoelig vlees. Bovendien valt de bereiding van deze kwetsbare vleesproducten niet binnen het zogenoemde levensmiddelenakkoord waar komende donderdag in de Kamer over gedebateerd wordt. Hierdoor kan er weinig worden ondernomen tegen supermarkten of fabrikanten die niks aan kwaliteitsverbetering willen doen.'

Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) heeft al aangekondigd Kamervragen te stellen naar aanleiding van de uitkomsten van de Consumentenbond naar de kwaliteit van slavinken. De Vereniging van Keurslagers vindt het jammer dat de slavinken van de keten van ambachtelijke slagers niet is meegenomen in de slavinktest.

Directeur Ruud Bakker van de Vereniging van Keurslagers betreurt het dat er nu slecht wordt gesproken over de kwaliteit van de slavink. 'Een slavink is een echt Nederlands product waar we trots op moeten zijn. Helaas heeft de Consumentenbond onze zelfgemaakte slavinken links laten liggen in de test.'

Op sociale media mengt de Vereniging van Keurslagers zich met een knipoog in de discussie rond de slechte slavinken in de supermarkt. 'Zin gekregen in een échte ambachtelijke slavink? Ga dan eens langs de Keurslager en oordeel zelf! #lekker', luidt een bericht op Twitter. Ook is een beeltenis te zien van de Hilversumse keurslager Jaap Boerwinkel die met zijn collega Ton Spoelder uit Laren in 1952 het beroemde in spek gewikkelde rolletjes gehakt bedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden