’Slavernij’ in aspergestekerij

Archieffoto mei 2009 aspergebedrijf Someren (Koen Verheijden/ANP) Beeld
Archieffoto mei 2009 aspergebedrijf Someren (Koen Verheijden/ANP)

Opsluiting in een brandgevaarlijk pand, onderbetaling, mishandeling, vies sanitair – niets bleef 36 aspergestekers in Someren bespaard.

Laura van Baars

Op een aspergekwekerij in Someren (Noord-Brabant) zijn 36 seizoenswerkers uitgebuit en mishandeld door hun werkgeefster. Zij kregen nauwelijks loon, werden geslagen tijdens het werk en mochten het terrein niet af. ’s Nachts werden de arbeiders, voornamelijk Roemenen, opgesloten in een pand waarin een brandgevaarlijke situatie heerste. Burgemeester Alfred Veltman vond de arbeidsomstandigheden zo schrijnend, dat hij sprak van ’slavernij’.

Of er aangifte van mensenhandel of mishandeling tegen de eigenares is gedaan, weet Veltman niet. De vrouw is niet aangehouden. Er zijn wel drie aangiften wegens verduistering gedaan: de vrouw had de paspoorten en verzekeringen voor werk in de Europese Unie van de Roemenen achtergehouden. De paspoorten zijn inmiddels weer terug.

Twee weken geleden kwam tijdens een inspectie aan het gebouw van de aspergekwekerij aan het licht dat dit niet voldeed aan de brandveiligheidsvoorschriften. Dat leidde donderdag tot een inval. Die avond was ook een handgemeen uitgebroken, waarbij de eigenares volgens de burgemeester betrokken was. De politie zag vervolgens dat de werknemers waren ingesloten.

„Ondanks hardnekkige tegenwerking van de kwekerijhoudster stonden de arbeiders vrijdagochtend met hun spullen buiten”, vertelt Veltman. „En toen zeiden zij: ’not back’. In gebrekkig Engels vertelden ze hoe ze weken gekoeioneerd zijn.”

De Vreemdelingenpolitie en Arbeidsinspectie hebben de seizoensarbeiders ondervraagd en de slaapkamers bekeken. Die waren vies en hadden geen ramen. Veltman: „Het sanitair en het eten waren bedroevend. De mensen moesten bij de kwekerij tegen enorme prijzen bonnen kopen voor eten en shampoo.”

De aspergestekers wilden na hun bevrijding naar huis. Omdat zij geen geld hadden, heeft de gemeente Someren een bus geregeld om hen terug te brengen. Zij zijn gisteren allen in Roemenië aangekomen.

Volgens Veltman is het niet toevallig dat de werkgeefster Roemenen in dienst nam. In Someren werken ook veel Polen en Portugezen. „Roemenen kunnen zich minder vrij bewegen in de EU. Deze vrouw heeft er misbruik van gemaakt dat zij aanvullende vergunningen nodig hebben door die in te nemen. In andere Somerse bedrijven is de situatie anders, verzekert Veltman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden