Slapeloze nachten voor werkloze tuiniers

Het is mij verboden nog langer tuinboeken en catalogi mee naar bed te nemen. Als ik in mijn droom de handen uitstrek naar Cardiocrinum giganteum, de reuzenlelie uit de Himalaya, ploffen links en rechts de boekjes op de houten vloer waardoor de honden aanslaan en een kettingreactie veroorzaken daar de buurhonden het geblaf overnemen en verder dragen. Ook beginnen de in gebloemde trappelzakken gestoken kleinkinderen om mama en oma te roepen.

Gelukkig voor mij en de vele andere dorstigen in den lande is de aanvulling op de Dikke Zadenlijst van de Groningse Cruydt-hoeck vederlicht.

Ongetwijfeld zal het licht lang zijn blijven branden in de (slaap)kamers van talloze tuiniers die, proevend en genietend, de bloeibeschrijvingen van weer nieuwe selecties zaden absorbeerden. Het moest niet toegestaan worden zo verlangen opwekkend te schrijven over 'wolken van bleekgeel pluis in losse pluimen' (Thalictrum lucidum) en zilvergrijze bloemen 'doortrokken van opgeklopte chocolade' (Lathyrus odoratus 'Wiltshire Ripple'). Niet alleen bij de schrijver loopt het water in de mond als de bloemkleur met straciatella-ijs wordt vergeleken. Wat een zegen voor de maatschappij als er zoveel blije mensen rondlopen, gevoed met de wetenschap dat er 'fijne Lupientjes' zijn, met bloemen in een 'exquise verloop van diep oudroze tot donker bordeaux' (Lupinus texensis 'Alamo Fire').

Ook de Duitse dahliakweker Bergerhoff uit Wiehl weet raad met de in wintertijd werkloze en weerloze tuiniers. Zijn kweekproducten maakten hem wereldberoemd en de Tuinclub ligt over de kaart gebogen om de weg naar zijn tuincentrum met museumtuin te vinden. Daar pronken oude soorten en oervormen uit Mexico zoals Dahlia laciniata atropurpurea. Die crème met roodblozende baldahlia 'Kaiser Wilhelm I' uit 1881 houdt mij wakker en ook aan 'Prinzessin Irene von Preussen' wil ik zo snel mogelijk worden voorgesteld.

De zomerbollencatalogus van Verberghe uit Zwanenburg met Nieuw-Zeelandse lichtblauwe Agapanthus 'Streamliner' kwam juist toen ik in de pas ontdooide grond nog snel wat Dichtersnarcissen wilde stoppen. Tussen monnikskappen, baardiris en de roos 'Bonica' moeten de laatste bollen van Allium 'Globemaster' nog een plaatsje krijgen. Omdat er kwekersrecht op zit mag ik ze niet op de kwekerij planten, ook niet voor een jaartje. Deze alliums, die in de voorbije zomer op de Internationale Kwekerijdagen in Bingerden zoveel ogen tot zich trokken, waren daar vanwege vorst en vocht pas in maart geplant, de weergoden beschikten toen gunstig! De volgende editie van 'Bingerden' is al weer vastgesteld: 14, 15 en 16 juni.

Al die verleidelijke catalogi doen mij bedenkelijk naar mijn alledaagse populieren kijken. Er zal meer licht moeten komen om nieuwe planten en bollen te laten gedijen. Nu had ik mij in de schaduwhoeken wel prettig gered met goudbonte klimop Hedera helix 'Buttercup' en ook Ajuga reptans 'Atropurpurea' weet te glanzen in het donker, zoals ook Hosta 'Devon Green', die van een laklaagje lijkt voorzien. Zou ik mijn nu al bloeiende blauwe primula's schaduw moeten ontzeggen evenals de dappere Cyclamen coum, die al een week bloeit tussen maagdenpalm en leverbloempjes?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden