Column

Slapeloze nachten, om eindelijk wakker te worden

Beeld thinkstock

Met een terugblik op al het geleerde in 2013 wens ik u allen en mijzelf wat grotere problemen toe in het nieuwe jaar en het liefst ook nog lang daarna. Problemen die ver weg lijken, problemen waarvoor we geen oplossing kunnen bedenken en problemen die je met gemak bij mensen op een ander continent kunt neerleggen. Misschien wel gewoon alle problemen die niet vandáág al concreet en het liefst zo zichtbaar mogelijk invloed lijken te hebben op de eigen persoonlijke omgeving.

Ik wens de wereld toe dat u en ik eens goed wakker zullen liggen van de klimaatverandering. Dat we daadwerkelijk bang gaan worden voor de gevolgen en niet eens alleen in dit lage land onder de zeespiegel. Wanneer straks delen overstromen waardoor minder grond overblijft om voedsel op te verbouwen. Wanneer de habitat van veel dieren verdwijnt en zij op zoek zullen moeten naar nieuwe leefomgevingen, die dan niet meer bestaan waardoor ze uitsterven.

Ik wens dat we voor het eerst zullen beseffen, wat zeg ik, dat we ínvoelen, dat wij, de mens, de oorzaak zijn van deze catastrofe. Dat we daar nu nog iets aan kunnen doen. En dat we er zó lang van wakker liggen dat we allemaal ons steentje bij gaan dragen om dit te voorkomen.

Egocentrisme
Ik wens dat we vluchtelingen als mensen gaan zien. Dat we, in de woorden van Voltaire ('Met grote macht, komt grote verantwoordelijkheid'), onze verantwoordelijkheid zullen nemen en onszelf een enórm probleem op de hals zullen halen. Namelijk het opvangen van grote hoeveelheden vluchtelingen, om te beginnen uit Syrië, zeker 10.000 in 2014, omdat dat peanuts is voor een land, zo rijk als we zijn, zélfs in cristijd.

Grootste probleem van het opvang bieden zal niet de opvang zelf zijn, ook niet het geld. Het grootste probleem dat overwonnen moet worden is het probleem van het egocentrisme wat gepaard gaat met een leven waarin we niets tekortkomen.

En om u er nog een probleem bij te geven om voorlopig vooral niet te kunnen slapen: Die oorlog in Syrië, die gaat nog een tijdje voortduren en daarin is hij niet alleen.

Verdubbelende voedselprijzen
In de komende decennia zullen steeds meer grondstoffen opraken waardoor voedsel duurder wordt. Wij, als rijke Hollanders kunnen dat wel aan. In het ergste geval krijgt de voedselbank er nog wat klanten bij en moet de aanschaf van die nieuwe auto, aangeraden door ons aller Mark Rutte, toch nog even wachten. Maar in de meeste landen ligt dat anders. Daar reden mensen in het beste geval sowieso al rond in onze afgeschreven auto's, maar verdubbelende voedselprijzen, dat kunnen maar weinig mensen betalen. Geen eten en geen basisvoorzieningen is onrust. Onrust is altijd het begin van oorlog. Waar mensen elkaar dood maken, zullen mensen vluchten.

'Ze' komen er aan en het is wederom onze eigen schuld. Hulp bieden is dan des te meer onze verantwoordelijkheid.

Ik ben vóór klein beginnen met het oplossen van grote problemen. Laat het licht niet onnodig aanstaan, pak de trein, gooi geen eten weg (40 procent van het voedsel, wordt weggegooid), spreek de Albert Heijn erop aan wanneer hun 'fruit van de maand' vanuit Maleisië hierheen wordt verscheept (en koop het niet!). Adopteer een vluchteling. Bemoei je met de wereld. Wees aardig voor elkaar.

Met de beste wensen.

 
Ik wens dat we voor het eerst zullen beseffen, wat zeg ik, dat we ínvoelen, dat wij, de mens, de oorzaak zijn van deze catastrofe
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden