Het ConsultLichaamsbouw

Slanke billen, platte buik: kunnen we iets veranderen aan onze lichaamsbouw?

Lichaamsbouw wordt grotendeels genetisch bepaald Beeld Colourbox
Lichaamsbouw wordt grotendeels genetisch bepaaldBeeld Colourbox

Peer, appel, zandloper, die termen zijn veel te beperkend. ‘Wie echt kijkt, ziet allerlei vormen.’

Thomas Jak

Te dikke armen, een te lange nek, iedereen heeft wel iets te klagen. Een gezin van Trouw-lezers vraagt zich af hoe het toch kan dat de ene persoon een ‘normaal, evenwichtig gestroomlijnd figuur heeft, maar de ander bijvoorbeeld heel brede heupen’. De familie ontwaart bovendien een verschil tussen de seksen: ‘Waarom hebben vrouwen soms het figuur van een peer, maar mannen nooit?’. Ligt het aan genetische aanleg, sportpatronen of eetgewoonten?

Peter Weijs, hoogleraar voeding en beweging bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, maakt korte metten met een aantal aannames. “Termen als ‘peer’, ‘appel’ en ‘zandloper’ voor vormen van het vrouwelijk lichaam komen vooral voort uit de behoefte mensen in hokjes te stoppen. Wie echt kijkt, ziet allerlei vormen.”

Over het algemeen vormt vet zich bij mannen wat meer rond de buik en bij vrouwen meer rond billen en heupen. En die zijn bij vrouwen, in verhouding tot de rest van het eigen lichaam, gemiddeld groter dan bij mannen. Maar dat wil niet zeggen dat het omgekeerde niet voorkomt, benadrukt de hoogleraar: “Bij mannen valt extra vet rond de heupen minder op dan bij vrouwen, en bij vrouwen is het misschien minder zichtbaar rond de buik dan bij mannen.”

Iedereen kan spieren kweken

Dames die hun extra brede heupen niet mooi vinden, kan Weijs misschien geruststellen: “Buikvet is veel slechter voor de gezondheid dan heupvet. In het eerste geval zit de ophoping meer rond de organen en dat levert meer gevaren op voor de gezondheid dan vet aan de zij- of achterkant.”

Sommigen maken bij mannen het onderscheid tussen ectomorfe, mesomorfe en endomorfe lichamen. Degenen die tot de eerste groep behoren zouden snel overgewicht door vet hebben, de tweede groep heeft snel goed ontwikkelde spieren, en de laatste groep kent een gebrek aan zowel vet als spiermassa. Ook die indeling noemt Weijs onzin. “Ik zou ook niet weten met welk doel we mensen in deze groepen willen onderbrengen. Want iedereen kan spieren kweken, en iedereen kan vet op- of afbouwen. Het is wel zo dat de één er wat meer aanleg voor heeft dan de ander. En als je een brede borstkas hebt, zijn getrainde borstspieren wel extra opvallend natuurlijk.”

Lichaamsbouw ligt al vast

Over de lichaamsbouw heeft hij verder een ontnuchterende mededeling. Die is namelijk grotendeels genetisch bepaald. “Allerlei zaken, zoals je lengte en de vorm van je skelet liggen grotendeels vast. Dat heb je gekregen van je vader en moeder en daar moet je het mee doen. Dat kan trouwens gunstig uitpakken, sommigen hebben een bouw waarmee het makkelijker is om te excelleren in een bepaalde sport. Je ziet ook wel onderlinge overeenkomsten tussen bijvoorbeeld tophardlopers of zwemmers.” Met de vorm van het lichaam zullen we moeten leren leven.

Wie zich minder gelukkig voelt met zijn lichaamsafmetingen kan natuurlijk wel enige invloed uitoefenen op hoe hij eruitziet. Door te trainen bouw je spiermassa op en daalt het vetpercentage. Ook een gezond eet- en drinkpatroon zorgt voor minder vetopbouw. Hoogleraar Weijs waarschuwt dat het niet mogelijk is om bijvoorbeeld vet van alleen de billen af te trainen. Er is ook goed nieuws: bij velen gaat buikvet er het snelste af.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden