Slakkenhuisjes

Dit jaar wordt in heel Europa het 200ste geboortejaar van de beroemdste sprookjesschrijver ter wereld, Hans Christian Andersen, herdacht, en in Nederland staat zelfs het programma van het Groot Chinees Staatscircus, deze zomer in Carré, in het kader van deze herdenking. Iets minder spectaculair maar heel leuk is het Hans Christian Andersen-sprookjeskookboek dat Edith Koenders onder de titel ‘Geluksperen, Roverballetjes & Paradijskoekjes' samenstelde. Ze verzon ook voor kinderen begrijpelijke recepten voor de gerechten in de verhalen. Wij kozen de Slakkenhuisjes uit De Slak en de Rozenhaag. ‘Wat ik gegeven heb? Wat ik geef ? Ik spuug erop! De wereld deugt niet. Ik wil er niets mee te maken hebben. Maakt u maar rozen, verder schopt u het niet!... Ik trek me in mezelf terug en daar blijf ik. Ik heb niets met de wereld te maken!'

Meng in een kom de stukjes boter door de bloem, maak een kuiltje in de bloem en doe daar de slagroom de gist in. Voeg de suiker en de eieren toe en kneed dit alles tot een soepel, niet plakkerig deeg (voeg desnoods nog een beetje bloem toe). Rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm en van 0,5 cm dik. Smeer de vulling op de deegplak, maar niet helemaal tot de randen. Rol het deeg vanaf de langste zijde strak op. Snijd de worst in plakken van ongeveer 2 cm dik en leg die, niet te dicht bij elkaar, op twee met bakpapier beklede bakplaten. Leg er losjes een theedoek over en laat de slakkenhuisjes 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 250 ° C.

Kwast de slakkenhuisjes in met ei en bestrooi ze desgewenst met gehakte amandelen. Bak ze in ongeveer 10 minuten bruin en gaar in het midden van de oven. Eet ze warm, dan zijn ze het lekkerst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden