Slak ontdekt met 'wegwerppenis'

Een still van een video van de slak, die is geupload op YouTube. De penis is niet zichtbaar. Beeld
Een still van een video van de slak, die is geupload op YouTube. De penis is niet zichtbaar.

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat een zeeslak, de chromodoris reticulata, zijn penis na de daad kan afwerpen en dat er daarna een nieuwe aangroeit die binnen 24 uur weer gebruikt kan worden. Een studie naar dit 'bizarre paringsgedrag' is gepubliceerd in Royal Society's journal Biology Letters.

Redactie

De slak is het eerste wezen waarvan bekend is dat het herhaaldelijk kan copuleren met wat de wetenschappers omschrijven als 'een wegwerppenis'.

Het seksleven van de slak wordt op de site van de BBC omschreven als 'gecompliceerd'. Het dier is namelijk een 'simultane hermafrodiet', wat betekent dat het zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft, die tegelijkertijd kunnen worden gebruikt: twee slakken kunnen dus in een soort van 'standje 69' op elkaar kruipen als ze copuleren. Beide slakken krijgen dan sperma van de ander.

Het Japanse team heeft de slakken, die voorkomen in de Stille Oceaan, verzameld en 31 keer in een speciale watertank zien paren. De daad duurt van enkele seconden tot enkele minuten, waarna de slak de partner van zich afduwt en zijn penis afstoot, die naar de bodem van de tank zinkt. 24 uur later was de penis weer aangegroeid en konden de slakken weer seks hebben.

Spiraalvorm
Nader onderzoek naar de anatomie van de dieren, wees uit dat een groot deel van de penis in spiraalvorm in het lijf van de slak zat opgekruld. Hier groeide het missende deel later weer uit. De dieren konden drie keer achter elkaar paren, na elke keer een pauze van ongeveer een etmaal. Het is onduidelijk of de interne penis daarna 'opgebruikt' is, of dat het orgaan na enkele weken of maanden weer kan aangroeien.

Zeeslakken zijn niet de enige dieren die hun penis kunnen afwerpen. Ook bepaalde spinnen verliezen hun mannelijke orgaan na de daad, evenals een zeeslak en enkele landslakken. De chromodoris reticulata is, voor zover de onderzoekers weten, de enige bij wie de penis daarna weer aangroeit.

Extra sperma
Het voordeel voor de slak zou kunnen zijn, dat de eerste penis wordt gebruikt om het zaad van een andere slak te verwijderen, die hiervoor al heeft gepaard met de andere slak, en dat met de tweede penis daarna een extra dosis sperma kan worden ingespoten, waardoor de kans vergroot dat de genen van de slak worden gereproduceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden