Slagveld op kasseien blijft uit

Dion van Bommel ziet steeds vaker renners met dezelfde klachten voor een consult. De kwalen zijn bijna altijd identiek: pijnlijke heupen, beurse schouders en vooral ontbrekend lichaamsvel. In het ergste geval gecombineerd met botbreuk. „Er wordt veel gevallen in het peloton”, stelt de arts van de Rabobankploeg. „De laatste jaren steeds meer.”

De arts van de Nederlandse equipe durft niet te speculeren over de oorzaken. Toenemende nervositeit vanwege steeds grotere wordende commerciële belangen of een gebrek aan onderling respect, zoals sprinter Oscar Freire na de drie valpartijen zondag in Brussel beweerde? Wie zal het zeggen. Van Bommel kan alleen terugvallen op de constatering dat het aantal visites door valpartijen toeneemt.

Wie de Tour de voorbije vier dagen heeft gevolgd, is geneigd Van Bommel gelijk te geven. Tijdens de proloog in Rotterdam schoof een flink aantal coureurs onderuit vanwege de regen. Een dag later was het raak in de straten van Brussel en maandag in de Ardennen leek de afdaling van de Stockeu op een slagveld. Het belangrijkste slachtoffer was de Amerikaan Christian Vandevelde, die afhaakte met een dubbele ribbreuk.

De etappe van gisteren, waar op voorhand voor een bloedbad werd gevreesd, viel volgens de rondedokter reuze mee. „Ik heb maar vijf of zes renners aan de auto gehad. Dat lijkt veel, maar eergisteren had ik meer klandizie”, vertelde dokter Bruno Brezier. De kasseien kunnen meedogenloos zijn, weet hij. „We mogen van geluk spreken dat het droog was.”

Van Bommels stelling kwam afgelopen dagen pijnlijk dichtbij. Robert Gesink, die weliswaar handig de ravage op de Stockeu kon ontwijken, was niet helemaal kreukelvrij uit de Ardennenetappe gekomen. Een tiental kilometers eerder was de Nederlandse kopman van Rabo betrokken bij een andere valpartij. Hij omzeilde de crash handig, maar had niet gerekend op een achterop komende renner. De Varssevelder viel op, jawel, heup en schouder. Ogenschijnlijk niet serieus geraakt reed de klimmer verder. Pas nadat in de bus Gesinks adrenaline wegebde en de pijn zich meester maakte van zijn linker onderarm, gingen bij de ploeg de alarmbellen af. Gesink werd snel naar een ziekenhuis in Maastricht vervoerd. Daar luidde de diagnose een scheurtje in de ellepijp.

Gesink kon de Tour vervolgen, ook die diagnose werd gesteld, tot grote opluchting van de ploeg, de sponsor en het thuisfront. Vorig jaar moest de talentvolle klimmer na vijf dagen naar huis vanwege een polsbreuk.

Erge pijn had hij niet onderweg, in de turbulente etappe naar Arenberg, zei hij achteraf. Zijn linkerarm was stevig ingepakt, de pijnstillers hadden hun werk gedaan. „Het deed zeer, maar het was niet zo dat ik mijn stuur niet kon vasthouden.” Met een glimlach op zijn gezicht dat onder het stof zat: „In het laatste stuk voor de finish ben ik weer gevallen. Bijna op mijn andere hand.” Gesink mistte zodoende de slag met de topfavorieten. Ploegleider Van Houwelingen wou niet spreken van verlies. „Robert behoudt een goede uitgangspositie.” Voor wie dat zeker gold was de tweede troef van de bankploeg, Denis Mentsjov. De Rus bleek zowaar een volleerd stuurman op de kasseien en sloeg een stevig gat met onder anderen Armstrong.

Bij Saxobank was na afloop van weer een tumultueuze dag, die zegevol door Thor Hushovd werd afgesloten, sprake van gemengde gevoelens. Cancellara heroverde zijn gele trui op de Fransman Sylvain Chavanel. De euforie bij de ploeg werd echter gesmoord door het uitvallen van Frünk Schleck. De Luxemburger stuiterde maandag al hard van zijn fiets. Op de kasseien sloeg het noodlot opnieuw toe, nu met ernstiger gevolgen. Een sleutelbeenbreuk maakte een einde aan zijn Tourdroom.

„Wat kun je doen om een val te vermijden? Niets, vrees ik”, aldus Van Bommel. „Als je wil dat je ongehavend weer opstaat, moet je een harnas dragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden