Slag om Nederland of slag in de lucht?

Scripted reality wordt verkocht als het nieuwste genre in drama, maar in feite is het natuurlijk helemaal niet nieuw. Waargebeurde verhalen nagespeeld door acteurs, drama doet niet anders. Denk aan de vastgoedfraude en Freddy Heineken. Maar, zegt Net5, bij scripted reality gaat het erom dat de kijker denkt dat het 'echt' is, reality dus. Alweer niets nieuws, want ook bij 'gewoon' drama draait het daar om. Grootste verschil zit hem in de verhalen. Mag je bij drama enige diepgang en karakterontwikkeling verwachten, bij scripted reality draait alles om seks en ruzie in z'n meest basale vorm. Recht voor z'n raap tv met amateur- acteurs.

'Overspel in de liefde' heet de laatste loot aan de gescripte boom. Odette verdenkt haar partner Jan van vreemdgaan met zijn collega Sonya. Ze besluit het duo te gaan bespieden, maar dan ontdekt ze iets sensationeels: Sonya in innige omstrengeling met een andere vrouw. Odette staart recht in de lens en dreunt haar tekst op: "Ze valt op vrouwen" (voor het geval we dat nog niet zouden begrijpen). Maar ai, Jan blijkt wel degelijk een ander liefje te hebben. Odette betrapt ze onder de douche. Aan het eind van uitzending blikt ze terug. "De afgelopen tijd is enorm heftig geweest, eigenlijk. Ons huwelijk is in een soort van slop geraakt."

Op zo'n moment weet je: deze teksten zijn zo slecht en lelijk, en het acteerwerk zo erbarmelijk, dit moet wel 'echt' zijn. Toch meldt Net5 een paar keer dat wat we zien geacteerd is. Maar het was toch juist de bedoeling dat we dachten dat het 'echt' was? Ingewikkeld hè, zo'n nieuw genre? De publieke omroep schijnt er ook iets in te zien. Zal wel komen doordat het zo spotgoedkoop is.

Op naar de 'echte' realiteit. 'De slag om Nederland'(VPRO) stelt dit seizoen teleur. Het onderzoeksprogramma laat de kijker te vaak zitten met losse eindjes. Zo was de uitzending over het doorverkopen van kinderdagverblijven aan durfkapitalisten, enkele weken geleden, niet erg sterk. Welgeteld één crèche-medewerkster kwam vertellen wat de nadelige gevolgen waren, en haar voorbeelden waren ook nog eens zwak.

Deze week ging het om Rotterdam, waar ondanks crisis en leegstand de ene na de andere kantoorkolos uit de grond schiet. Nu weer Forum Rotterdam, een nieuwe shoppingmall. Winkelierster Anke Griffioen is verbijsterd omdat er over vier jaar in Rotterdam 50.000 vierkante meter overaanbod zal zijn. Volgens architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout worden winkeliers van de Nieuwe Binnenweg weggelokt naar het Forum. De stad bouwt voor het bouwen en zoekt de huurders er bij, zo lijkt het. "Rotterdam is een kaartenhuis op instorten", vreest Vanstiphout.

Pittige beschuldigingen, die wethouder Hamit Karakus (PvdA) beantwoordt met nietszeggende kreten als: "We hebben een segment, en daar moet een plus op." Als het programma voorbij is, denk je: hoe zit het precies tussen oud-vastgoedman Karakus en de vastgoedwereld? Is er dan, behalve één VVD'er, geen raadslid dat vraagtekens zet bij diens megalomane plannen? De drie programmamakers Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol registreren, maar laten ons met te veel vragen achter. Geen slag om Nederland, maar slag in de lucht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden