'Slachtverbod kan tot domino-effect in Europa leiden'

Opperrabbijn Lieberman tijdens een persconferentie van Europese rabbijnen over het wetsvoorstel onverdoofd doden en slachten. Foto: Werry Crone

Een Nederlands verbod op onverdoofd ritueel slachten kan voor een Europees domino-effect zorgen. Bovendien zullen Joden zich tweederangsburgers gaan voelen.

Dat zegt de directeur van antisemitismebestrijder ADL Abraham Foxman op de website Jewish Telegraphic Agency.

'Het is een veilige aanname dat goedkeuring (van het wetsvoorstel, red) in Nederland dierenactivisten zal aanmoedigen vergelijkbare maatregelen te promoten bij andere Europese parlementen', zegt Foxman. 'De mogelijkheid van een domino-effect moet niet worden onderschat.'

Foxman kijkt bezorgd naar België waar dierenactivisten schermen met een peiling waaruit zou blijken dat bijna driekwart van de Belgen tegen onverdoofd ritueel slachten is.

Zwitserland maakte in 2002 kennis met de macht van dierenactivisten. Het land wilde het verbod op onverdoofd ritueel slachten juist opheffen, maar zag daar van af na de 'snelle en felle' reactie van strijders voor dierenrechten.

Mocht het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren in werking treden, dan stappen Joodse organisaties naar de rechter, zo maakte Ronnie Eisenmann van de Joodse Gemeente Amsterdam vandaag bekend.
'Dan gaan we zeker procederen om te kijken of het verbod in strijd is met de Nederlandse grondwet of met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens,' zei hij.

Gisteren brachten Joodse opperrabbijnen die de gehele West-Europese joodse gemeenschap vertegenwoordigden een bliksembezoek aan Nederland om zich gezamenlijk uit te spreken tegen het Nederlandse verbod op koosjer slachten.

'Dat Nederland, het land van de religieuze vrijheid, dierenwelzijn boven religieuze vrijheid verheft, is choquerend', zei Binyomin Jacobs van het Nederlandse Interprovinciaal Opperrabbinaat.

Opperrabbijn Arje Ralbag van Amsterdam die speciaal uit New York was overgevlogen, deed namens het gezelschap een emotioneel pleidooi om het recht op koosjer slachten te behouden. 'Dit is een historische dag. Jullie hebben ons met open armen ontvangen, vierhonderd jaar lang. Jullie waren ons baken. Het gordijn wordt nu dichtgetrokken. Onze ziel is gebroken.'

Volgens Abraham Foxman dupeert de Partij voor de Dieren met haar wetsvoorstel alleen de Joden in Nederland. Voor moslims is verdoving tijdens de rituele slacht minder omstreden, maar voor Joden is verdoving onder geen enkele voorwaarde toegestaan, zegt hij.

"Afgezien van de mogelijke praktische consequenties zal goedkeuring van het wetsvoorstel indirect maar ontegenzeggelijk een boodschap overbrengen van intolerantie voor het traditionele Jodendom en haar volgers. Nederlandse Joden zullen zich, ondanks naleving van hun spijswetten, tweederangs burgers voelen.

Het argument dat Nederlandse Joden niet in hun vrijheid van godsdienst worden aangetast omdat zij hun vlees uit België kunnen importeren, verbaast Foxman.

'Mogen we indirect Nederlandse Joden discrimineren zolang België niet hetzelfde doet?' Een tweede vraag die Foxman zich stelt is hoe vers het vlees nog is als alle Europese landen het Nederlandse voorbeeld zullen volgen en alleen koosjer vlees uit de buurlanden toelaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden