Slachtoffers vinden rapport misbruik 'uitermate teleurstellend'

null Beeld anp
Beeld anp

Slachtofferorganisaties zijn niet te spreken over het maandag verschenen onderzoek naar misbruik in de rooms-katholieke kerk. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Misbruik (VPKK) noemt de bevindingen van de commissie rond Wim Deetman 'uitermate teleurstellend'.

Robin de Wever

De Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) noemt het onderzoek 'beperkt'. 'Nu blijft onduidelijk in hoeverre de bisdommen op de hoogte waren en wat ze hiermee hebben gedaan', vertelt KLOKK-woordvoerder Guido Klabbers. De Nederlandse bisschoppen en hogere oversten hebben inmiddels hun excuses aangeboden. Deetman kreeg 181 meldingen binnen, waarvan hij er 79 nader heeft onderzocht.

In het rapport spoort hij de kerk aan om in te zetten op erkenning en bemiddeling. Het bewijzen van misbruik en mishandeling hoeft wat hem betreft geen prioriteit te zijn. De materie is juridisch zo complex dat het streven naar bewijslast kan afleiden van 'heling, herkenning en herstel'. KLOKK: 'Voor slachtoffers is de vaststelling dat psychisch geweld niet 'strafbaar' is, zeker teleurstellend. De daders komen er strafrechtelijk mee weg.'

Het rapport roept 'meer vragen op dan het antwoorden geeft', vindt het VPKK. 'Het vermeldt bijvoorbeeld geen (geschatte) totaalaantallen van seksueel, fysiek en / of psychisch geweld tegen minderjarige meisjes. Niet alleen is er te weinig bruikbaar materiaal gevonden in archieven en dergelijke, ook was het aantal nieuwe meldingen te laag om harde conclusies aan te verbinden.'

'Aanmeldtijd was veel te kort'
De VPKK zegt niet verbaasd te zijn. 'De aanmeldtijd was extreem kort.' Deetman riep slachtoffers eind mei vorig jaar op om zich te melden. De aanmeldperiode sloot begin juli. 'Een meldtijd van nog geen veertig dagen', benadrukt het VPKK. De organisatie roept de Tweede Kamer op om dit onderwerp 'in het belang van de voormalige slachtoffers niet te laten rusten'.

De bisschoppen bieden in een perscommuniqué hun 'oprechte excuses' aan. 'Aantasting van de lichamelijke en geestelijke integriteit van iedere mens, en zeker van kinderen, is onder alle omstandigheden verwerpelijk. Het mag zeker niet in de kerk voorkomen.' Met de hogere oversten gaan de bisschoppen zich 'inzetten om slachtoffers recht te doen, leed te erkennen en wonden zo goed mogelijk te genezen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden