Slachtoffers van Dalkon-schildje krijgen extra schadevergoeding

DEN HAAG (ANP) - Achthonderd Nederlandse vrouwen die ernstig ziek zijn geworden na het gebruik van het Dalkon-schildje krijgen een extra schadevergoeding. In het fonds voor de slachtoffers was nog geld over.

De extra uitkeringen bedragen ongeveer de helft van eerder ontvangen geld, tussen de 700 en 100 000 dollar. Dit heeft de Consumentenbond bekend gemaakt aan de 400 vrouwen wier belangen hij behartigt. De overige 400 krijgen via hun Amerikaanse advocaten bericht.

Ongeveer 1500 Nederlandse vrouwen hebben in het verleden een schadevergoeding ontvangen. Zevenhonderd van hen krijgen geen vervolguitkering. Zij hadden lichte of slecht aantoonbare klachten.

Het Dalkon-schildje werd begin jaren zeventig gelanceerd als het “perfecte voorbehoedmiddel”. Via het koordje aan het spiraaltje kwamen tal van bacteriën in de baarmoeder en veroorzaakten infecties. Dit leidde nog al eens tot onvruchtbaarheid. Volgens de Consumentenbond zijn in Nederland twee vrouwen overleden aan de gevolgen van het anti-conceptiemiddel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden