Slachtoffers softenon: Sorry is niet genoeg

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De excuses die de fabrikant van het middel softenon voor het eerst heeft aangeboden, vormen een historisch moment voor alle slachtoffers. Dat verklaarde zaterdag de Stichting Nesos (Nederlandse Softenon Slachtoffers).

Topman Harald Stock van de Grünenthal Group uit het Duitse Aken bood de excuses aan bij de onthulling van een standbeeld voor de slachtoffers, in het nabijgelegen Stolberg. Door het middel softenon werden vijftig jaar geleden wereldwijd 10.000 baby's misvormd geboren.

Nesos sluit zich wel aan bij de kritiek dat het beeld, dat is betaald door het bedrijf, niet meer dan een pr-stunt is. Ook vinden veel slachtoffers de excuses onvoldoende. "Het bedrijf moet de portemonnee opentrekken in plaats van zijn mond", zei advocaat Freddie Astbury zaterdag namens een stichting van Britse slachtoffers. Astbury is zelf zonder armen en benen geboren omdat zijn moeder het middel had genomen.

Softenon werd aan zwangere vrouwen verkocht als middel tegen ochtendmisselijkheid. Het bleek echter dat veel van hun baby's allerlei ernstige afwijkingen vertoonden. Eind 1961 is het van de markt gehaald.

Topman Stock verdedigde zich door te stellen dat "de tragedie vijftig jaar geleden plaatsvond in een wereld die compleet anders was". Volgens hem hebben wetenschappers en wetgevers veel geleerd van het schandaal. Het heeft geleid tot betere procedures en minder risico's voor patiënten, aldus Stock.

Hij bood tevens excuses aan omdat het bedrijf vijftig jaar heeft gezwegen. "We vragen u om ons zwijgen te zien als een teken van de schok waarin wij verkeerden door uw lot."

Een Australische advocaat noemde dat laatste baarlijke nonsens. Volgens hem heeft het bedrijf opzettelijk gezwegen om schadeclaims te vermijden. Onder meer in Australië loopt nog een proces. Volgens de advocaat blijkt uit bedrijfsdocumenten dat de fabrikant al twee jaar wist van de afwijkingen voordat het middel van de markt werd gehaald.

In Nederland zijn volgens stichting Nesos 25 softenonslachtoffers bekend. Het middel was hier alleen op recept verkrijgbaar en artsen waren terughoudend in het voorschrijven van nieuwe medicijnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden