‘Slachtoffers orkaan Idai gedwongen tot seks voor voedsel’

Ontheemden in een opvangkamp in de havenstad Beira in Mozambique wachten op voedsel.

De Verenigde Naties gaan klachten onderzoeken over gedwongen seks om noodhulp zoals voedsel te krijgen in Mozambique. 

Human Rights Watch (HRW) meldde twaalf vrouwen te hebben gesproken in het centrale Nhamatanda district, honderd kilometer landinwaarts, die door lokale bestuurders zouden zijn misbruikt.

Het gaat telkens om alleenstaande moeders die niet op plaatselijke distributielijsten staan waar voornamelijk mannen op voorkomen Zij kregen alleen een zak rijst, meel of bonen als ze een tegenprestatie leverden aan lokale autoriteiten, veelal van de regerende partij Frelimo. Vaak wachtten gezinnen al weken op voedselpakketten na de orkaan Idai, die half maart over Mozambique trok en grote verwoesting aanrichtte.

HRW wil dat de overheid in Mozambique maatregelen neemt om seksueel misbruik van vrouwen en kinderen te voorkomen en de klachten in de steden Tica en Mbimbir onderzoekt en de daders straft. Na de klachten zijn verdachten wel gehoord maar zonder maatregelen weer heengezonden.

Normaal loopt het verstrekken van goederen via internationale hulporganisaties. Het duurde na de aanhoudende zware regen lang voor overstroomde dorpen weer bereikbaar waren voor noodhulp. Vooral in het Nhamatanda district is de toegang problematisch. Aan de VN gelieerde organisaties sloegen er daarom voedsel op dat door lokale bestuurders werd gedistribueerd. Door tekorten zagen die kans seksuele diensten ervoor te vragen. De VN-organisatie voor humanitaire hulp UNOCHA stelt dat er geen enkele tolerantie is voor seksueel misbruik. 

Lees ook: 

Hulpverleners waarschuwen: in Mozambique voltrekt zich een langzame ramp.

Daniel Timme van Unicef vloog naar het noorden van Mozambique om de schade op te nemen in Pemba. In die stad constateert hij een schrijnend gebrek aan geld voor noodhulp.

Zo proberen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties misbruik te voorkomen.

Minister Sigrid Kaag voor ontwikkelingssamenwerking vreest dat de komende tijd meer misstanden bij internationale hulporganisaties aan het licht zullen komen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden