'Slachtoffers misbruik katholieke kerk centraal, niet waarheidsvinding'

Wim Deetman eerder deze maand tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer waarbij vertegenwoordigingen van slachtoffers van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk worden gehoord. Beeld anp
Wim Deetman eerder deze maand tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer waarbij vertegenwoordigingen van slachtoffers van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk worden gehoord.Beeld anp

Zelden krijgt een Kamerlid zo direct antwoord. "Heeft iemand die hier op de tribune zit iets aan een parlementair onderzoek?" vroeg CDA'er Madeleine van Toorenburg tijdens het eerste Kamerdebat over seksueel misbruik in instellingen van de katholieke kerk aan de afgereisde slachtoffers.

Het heldere 'ja' vanaf de publieke tribune ten spijt, zo'n onderzoek dat het werk van de commissie-Deetman moet aanvullen, lijkt er niet te komen. VVD, PVV, CDA en minister Opstelten van justitie voelen meer voor een verder onderzoek door Deetmans commissie zelf.

De betrokkenen die gisteren naar Den Haag waren gegaan om er bij te zijn nu 'de politiek' zich voor het eerst in de plenaire zaal uit zou laten over het jarenlang verzwegen misbruik in katholieke instellingen, hielden zich rustig. Af en toe werden er hoofden geschud of klonk er kort protest. Het 'ja' van de vrouw op de retorisch bedoelde vraag van Van Toorenburg, leek niet te zijn gehoord in de zaal beneden.

Het grootschalige misbruik in katholieke instellingen is te gruwelijk en te groot om over de hoofden van de slachtoffers politiek te bedrijven, zo wilden de Kamerleden uitstralen. "Er heeft zich een menselijk drama voltrokken. Duizenden levens zijn geruïneerd door toedoen van de katholieke kerk", aldus PvdA-Kamerlid Khadija Arib. "Het leed is zo schrijnend. Daar zijn geen woorden voor", meent Van Toorenburg. Misbruik is vreselijk, en grijpt nog dieper in in een kerkgemeenschap "die zich als hoeder van de moraal opwerpt", zei Kees van der Staaij (SGP).

Hoewel de afschuw eensgezind was, mislukte de poging om het debat te depolitiseren. Simpelweg omdat de politici niet konden blijven hangen in het uitspreken van afschuw en het veroordelen van wat er is gebeurd en wat er is verzwegen. De politieke vraag of er een parlementair onderzoek moet komen of niet, lag op tafel. Nog prangender door uitspraken van de stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik van die ochtend, dat klachten steeds vaker ongegrond worden verklaard.

Ook de overheid heeft het laten afweten, menen PvdA, GroenLinks en SP. Dus moet de politiek ook zelf verantwoordelijkheid nemen en onderzoek doen. Dat moet niet aan de kerk alleen worden overgelaten. D66 vindt een eigen onderzoek alleen nodig als het toekomstig misbruik kan helpen voorkomen.

VVD, PVV en CDA denken dat slachtoffers niet geholpen zijn met zo'n parlementair onderzoek. PVV-Kamerlid Lilian Helder "gaat het niet zozeer om waarheidsvinding, maar om genoegdoening van de slachtoffers". De drie partijen die samen een nipte meerderheid hebben in de Tweede Kamer willen dat Deetman extra onderzoek gaat doen, naar de positie van meisjes en vrouwen die te maken hebben gehad met fysiek geweld of mishandeling zoals het verplicht afstand doen van hun baby's. Onderzoek dat minister Opstelten graag toezegt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden