Slachtoffer voor het eerst oog in oog met Rode Khmer-leider

Voor het eerst heeft gisteren een slachtoffer van de Rode Khmer voor het speciale Cambodja-tribunaal oog in oog gestaan met een ideologisch leider van deze maoïstische beweging. De Rode Khmer joegen in de jaren zeventig naar schatting 1,7 miljoen mensen de dood in.

De inmiddels Amerikaanse geworden Theary Seng confronteerde de 81-jarige Nuon Chea met haar ervaringen. Zij werd als zevenjarige meisje gevangen genomen, samen met haar jongere broertje. „We werden vreselijk behandeld, ons speelterrein was een kerkhof”. Haar ouders heeft ze verloren.

Nuon Chea hoorde haar verhaal stoïcijns aan, ontkende schuld en zei geen wreed mens te zijn. Waarop Theary Seng vroeg wie in het ’helse’ regime dan wel verantwoordelijk was voor de dood van haar ouders en de naasten van andere mensen.

Theary Seng is een van vier officiële getuigen. Buiten waren de rijen van mensen die als toehoorder de zitting wilden bijwonen opvallend lang geweest. Helemaal als je bedenkt hoe geïsoleerd het tribunaal ligt, op een voormalig militair kazerneterrein zo’n driekwartier met een auto vanuit de hoofdstad Phnom Penh. Maar de armoede in Cambodja is groot en de slachtoffers van de Rode Khmer hebben over het algemeen niet eens geld voor een taxi. De meesten zullen de afstand lopend hebben overbrugd.

Kopstukken van het Rode-Khmerbewind hebben nooit terechtgestaan voor hun daden. Leider Pol Pot overleed in 1988 en de meesten die nu nog leven, zijn hoogbejaard Nuon Chea heeft verzocht uit voorlopige hechtenis ontslagen te worden omdat hij niet vluchtgevaarlijk zou zijn. De aanklagers willen dat hij vast blijft zitten omdat de nog altijd invloedrijke Nuon Chea anders getuigen zou kunnen intimideren of bewijsmateriaal kan vernietigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden