'Slachtoffer' Smith eist daadkracht Coe bij doping in atletiek

Nederlandse discuswerper vreest dat sport anders ten dode is opgeschreven

Discuswerper Rutger Smith eist een keiharde aanpak van de van doping doordrenkte Russische atletiek. "We hebben een nieuwe voorzitter bij de internationale bond IAAF, Sebastian Coe. Ik ken hem als een gepassioneerde atleet. Hij moet nu doorpakken en de schorsing van de Russen doorzetten, anders is de atletieksport ten dode opgeschreven", zegt de 34-jarige atleet vanuit zijn woonplaats Newport in de VS.

Smith is Nederlands succesvolste atleet op grote kampioenschappen, met in totaal zeven medailles op EK's en WK's, veroverd met zowel kogelstoten als discuswerpen. Hij is ook het grootste 'slachtoffer' van dopegebruikers. Drie van zijn plakken kreeg hij pas jaren nadien omdat een geschorste dopingzondaar het eremetaal moest inleveren.

"Ik weet al jaren dat doping wijdverbreid is in Rusland en andere voormalige Oostbloklanden. Ik snap wel dat er bewijzen moeten komen, maar voor mij bestond er al geen twijfel. Dopingcontroles in Rusland stellen ook niks voor."

De geboren Groninger hoopt dat voorzitter Coe zich niet laat strikken in de politieke spelletjes van de Russen. "Als de IAAF nu niet keihard optreedt, blijft de corruptie. Ze moet een statement maken: geen Russen op de Olympische Spelen en de EK volgend jaar. Als nu alleen een vermanend vingertje wordt opgestoken, is de sport alle geloofwaardigheid kwijt en kun je doping net zo goed legaliseren."

Smith heeft zich ondanks die wetenschap nooit laten ontmoedigen. "Ik heb bewezen dat ik medailles kan halen zonder doping en ik ben tevreden over mijn carrière, ook al is het frustrerend te weten dat ik waarschijnlijk meer medailles ben misgelopen. Ik was Europees- en wereldkampioen bij de junioren en dacht: nu ga ik de wereld veroveren bij de senioren. Ineens kwamen er voor mij onbekende atleten uit het vroegere Oostblok die verder stootten en wierpen dan ik. Jong en naïef vroeg ik me af: wat doen zij beter dan ik? Nu weet ik het."

De Russische marathonloopster en kroongetuige Lilia Sjoboechova is tegen een schorsing van atleten zoals Smith die bepleit, zei ze tegen de Russische krant Sport Express.

"Hoe kun je een jonge atleet die niets verkeerd heeft gedaan nu zijn droom ontnemen aan de Olympische Spelen mee te doen?", aldus de 37-jarige Sjoboechova, die in het onderzoek van het mondiale antidopingbureau heeft toegegeven dat ze onder druk honderdduizenden euro's heeft betaald aan de Russische atletiekbond om positieve dopingcontroles weg te poetsen.

"Een sporter die wordt geschorst, raakt alles kwijt: medailles, prijzengeld, inkomen. Maar wat gebeurt er met de officials? Niets. Terwijl zij juist de straf verdienen."

De internationale zwemfederatie Fina liet gisteren weten alle 457 urinestalen en 188 bloedmonsters van de afgelopen wereldkampioenschappen zwemmen in Kazan weg te halen uit het in opspraak geraakte dopinglab in Moskou.

undefined

Diack ziet af van erelidmaatschap IOC

De atletiekbobo Lamine Diack heeft zijn erelidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité ingeleverd. De 82-jarige oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF reageerde zo op de schorsing die het IOC hem al had opgelegd. Justitie in Frankrijk is een onderzoek tegen hem begonnen. Hij wordt ervan verdacht 1 miljoen euro te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen.

Diack stapte dinsdag al op als voorzitter van de Internationale Atletiek Stichting (IAF) voor promotie van de atletiek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden