'Slachtoffer, naar de rechter' U bent lastig gevallen, dat is een vorm van schade

"Het wordt tijd dat de slachtoffers zich tot de civiele rechter wenden" , meent R. Ketelaar van de stichting Waakzaamheid Persoonsregisters.

Hij adviseert iedere gedupeerde subiet een schriftelijk verzoek tot schadevergoeding bij de civiele rechter in te dienen. De wet persoonsregistraties, van kracht sinds 1 juli 1986, biedt die mogelijkheid. "U kunt een bedrag eisen als de houder van de dossiers, de gemeente Haarlem in dit geval, dusdanig onzorgvuldig met uw gegevens is omgesprongen dat u immateriele schade hebt geleden" , aldus Ketelaar. Hij wijst dan op de redactrice van Haarlems Dagblad die een tiental gedupeerden donderdagavond achterhaalde, opbelde en om een reactie vroeg. "U bent lastig gevallen. Dat is al een vorm van schade."

Dan spreekt Ketelaar nog maar niet van het nare idee dat anderen, vreemden, zeven weken lang de tijd hebben gehad om je hele hebben en houden uit te pluizen. Dat ze de dossiers hebben doorgespit is zeker, getuige het briefje dat ze in een doos achterlieten. Daarop stond onder meer: Nou kan je zien hoe buitenlanders met ons zuur verdiende belastinggeld omgaan. En iets in de trend van: Zo goed past Haarlem op zijn burgers. De redactrice van Haarlems Dagblad bevestigt dat verschillende dossiers over immigranten gaan. Ze heeft ze overigens niet gelezen; dat had het hoofd personeelszaken haar en haar redactieleden verboden. Het betreft gestolen goed waar bovendien zeer zorgvuldig mee om moet worden gegaan, oordeelde de man.

Hij sloot de dozen in zijn kluis en gaf ze gisteren aan de politie. Desondanks meldde de vrijdagse editie van de krant dat de dozen vol afschriften van schuldaanvragen zitten en van uitkeringen. Er zijn kopieen van bankrekeningen, aanvragen voor de inmiddels afgeschafte Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) en brieven van huiseigenaren die huurachterstanden melden. Alle gegevens gaan over de periode 1979 tot en met 1989.

GSD'er Hutten vindt deze verslaggeving ongepast. "Ze praten wel over zorgvuldigheid, maar is dit dan zorgvuldig?" Gemeentevoorlichter Van Ham had 's ochtends zelfs al stappen tegen het dagblad aangekondigd. "Wat zij doen is onkies. We overleggen intern over activiteiten jegens Haarlems Dagblad."

's Middags ontkent hij dat te hebben gezegd. Iedereen is kennelijk in de war. De politiewoordvoerder vindt het bijvoorbeeld prima dat de dossiers in de openbaarheid zijn gekomen. Hij ziet het zelfs als aanwijzing dat zijn rechercheurs de verdachten op de hielen hebben gezeten. "Die dozen zijn niet voor niets terugbezorgd, he?"

Om de 'slachtoffers' bekommert zich geen verantwoordelijke. Ze vinden het allen vervelend, maar vragen begrip. Waarom de clienten - die bekend waren omdat de GSD speciaal naar deze drie dozen vroeg - begin juli niet zijn ingelicht, ze weten het niet. "De interne communicatie is niet naar wens verlopen. Ik ga daar niet verder op in" , zegt Hutten, die er tot gisteren zelf ook niets van wist. "Over twee weken" , deelt hij dan mee, "krijgt iedereen bericht en wordt u uitgenodigd uw dossier in te kijken."

Het dossier dat vernietigd had moeten zijn, er toch was en aan de rand van de Waarderweg werd gevonden. En waarover J. Kuyl van de Haarlemse politie durft zeggen dat er niks onzorgvuldigs me gebeurd is. "Kan gebeuren, he?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden