Slachtoffer loverboy krijgt niet juiste hulp

Landelijke opvang verwijt gemeenten misplaatste zuinigheid

Slachtoffers van mensenhandel krijgen niet de specialistische hulp die ze nodig hebben. De veelal jonge vrouwen dreigen in de crisisopvang te belanden in plaats van bij Fier, de landelijke specialistische opvang- en behandelvoorziening voor loverboy-slachtoffers.

Die vrees wordt geuit door Fier-directeur Linda Terpstra. Zij ziet een stijgend aantal slachtoffers van loverboys. De Valkenburgse zedenzaak waarin onlangs 29 klanten van een zestienjarig meisje terechtstonden voor seks met een minderjarige, vormt slechts het topje van de ijsberg. Steeds meer ernstig getraumatiseerde minderjarige vrouwen vragen om hulp, aldus Terpstra.

In het eerste kwartaal werden bij Fier, met vestigingen in Friesland en Rotterdam, 55 Nederlandse slachtoffers opgevangen van wie er 42 minderjarig waren. In de periode april tot en met juni ging het om 52 meiden van wie 40 minderjarig. Vorig jaar zaten 106 jonge vrouwen, van wie 69 procent jonger dan 18 jaar, in de opvang voor meisjes die via dwang, misleiding of geweld in de prostitutie waren beland. Met dat aanbod zit Fier met grote regelmaat vol.

De druk op Fier zou nog groter zijn als alle slachtoffers naar Fier zouden worden doorverwezen. Maar uit de signalen die Terpstra ontvangt uit andere instellingen, blijkt dat slachtoffers lang niet altijd worden doorverwezen.

Dat heeft te maken met de wijze waarop behandelingen worden vergoed. De therapie die Fier geeft, valt onder een raamovereenkomst die door de Vereniging Nederlandse Gemeenten is afgesloten. Daarin is opgenomen dat gemeenten bij de inkoop van hun zorg 3,6 procent van het budget moeten reserveren voor landelijk opererende specialistische zorgaanbieders. Maar die overeenkomst regelt slechts een bedrag en leidt niet automatisch tot inkoop van de zorg. "De gemeenten moeten dat geld reserveren, maar zij stoppen het geld liever in bedden die zij al hebben betaald en kiezen zo voor een second best oplossing", zegt Terpstra. "Bij een aantal instellingen en gemeenten heerst ook de mentaliteit dat het geld in de regio moet worden besteed." Niet de vraag wat het beste voor het slachtoffer is, wordt zo bepalend voor de verwijzing, maar de geldstroom, stelt de Fier-directeur.

De trend die Terpstra ontwaart is ook terug te vinden in onderzoek van het Nederlands Instituut van Psychologen dat dit weekeinde is gepubliceerd. Belangrijkste conclusie uit dat rapport: psychologen die jongeren met gedragsproblemen helpen, zien dat gemeenten alleen nog maar met therapeuten uit de eigen gemeente in zee gaan.

Fier biedt naast (crisis-)opvang en behandeling ook een veilige omgeving. Volgens Terpstra is het voor slachtoffers van mensenhandel van groot belang dat zij niet in hun eigen regio worden behandeld. "Ze moeten vooral breken met hun criminele omgeving. Dat is nodig om niet weer in de handen te vallen van een loverboy."

Harde cijfers ontbreken als het gaat om aantallen slachtoffers. Volgens Terpstra wordt het hoog tijd dat bij hulpverlenende instellingen duidelijk wordt geregistreerd of het gaat om een behandeling in het kader van mensenhandel of een andere reden. Alleen zo kunnen slachtoffers de juiste zorg ontvangen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden