Slachtoffer in campagne voor staatsreligie

De uitgezette Nederlanders deden naar eigen zeggen niet aan zendingswerk. Ze wilden dat hun kinderen als Marokkaanse kinderen opgroeiden.

„We proberen de pijn te verwerken”, zegt Herman Boonstra, directeur van het Marokkaanse weeshuis Village of Hope. Maandag moest hij zijn acht pleegkinderen achterlaten toen hij Marokko werd uitgezet.

Boonstra benadrukt dat zijn organisatie niet aan zendingswerk deed. „Wij lieten alle gastgezinnen een document ondertekeningen waarin ze beloofden juist niet aan evangelisatie te doen.” Hij is ervan overtuigd dat iedereen zich daaraan gehouden heeft. „Wij volgen de code dat als iemand ons vraagt naar ons geloof, wij er over mogen spreken. Maar we namen nooit zelf het initiatief.”

In huiselijke sfeer werden de weeskinderen christelijk opgevoed; ze bidden bij het eten en lezen uit de kinderbijbel. Maar de organisatie hechtte ook veel waarde aan de islamitische traditie. „We wilden dat onze kinderen opgroeiden als Marokkaanse kinderen. Op het schooltje dat we beheerden werd daarom les gegeven door moslim docenten. Daar leerden ze ook over de Koran.”

De relatie met de Marokkaanse autoriteiten was de afgelopen tien jaar volgens Boonstra ’uitstekend’. In januari kreeg de organisatie zelfs toestemming om als instituut te opereren. Dat betekent dat Village of Hope vrijuit fondsen mag werven in Marokko. „We zijn heel druk geweest om ons te conformeren aan de wetgeving voor kindertehuizen. We dachten dat het bezoek van de autoriteiten afgelopen zaterdag onderdeel was van een routinecontrole. Ons werd verteld dat alles prima in orde was. Een uur later hoorden we dat we het land moesten verlaten.”

Op het terrein van het weeshuis zijn nu alleen nog de islamitische medewerkers aanwezig. Wat er in de toekomst met de 34 kinderen gaat gebeuren, is onduidelijk. Boonstra hoopt dat ze opgroeien zoals hij dat voor ogen had. „Ik hoop dat ze zich kunnen ontplooien. Marokko wens ik het mooiste en het beste toe.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden