Slachtoffer Badr Hari: 'Iedereen is te laf om het echte verhaal te vertellen'

Badr Hari tijdens de schorsing op dag twee van het proces waar hij terecht staat voor een opsomming van gewelddadigheden. Beeld anp
Badr Hari tijdens de schorsing op dag twee van het proces waar hij terecht staat voor een opsomming van gewelddadigheden.Beeld anp

Koen Everink heeft geen illusie dat het werkelijke verhaal over zijn mishandeling in een skybox in de Amsterdamse Arena ooit wordt verteld. Dat blijkt uit zijn slachtofferverklaring die gisteren bij het proces tegen de verdachten Badr Hari en Ferhat Y. werd voorgelezen.

"Alle betrokkenen zijn te laf om het echte verhaal te vertellen. Schaam jullie. Ik ben nu het lijdend voorwerp geworden in een nationaal mediaspektakel. Maar waarom weet ik nog altijd niet. Mijn paspoort voor het leven is nu wel getekend", zo las rechter Frank Wieland voor uit de verklaring van het slachtoffer. Everink, in de nacht van 7 op 8 juli vorig jaar zwaar gewond geraakt, was gisteren op de tweede dag van het proces zelf niet aanwezig. Zijn psychiater heeft hem dat sterk afgeraden.

Het dossier Everink is met een poging tot doodslag het zwaartepunt in een zaak die wat Hari betreft acht gewelddelicten betreft en een verkeersovertreding waarbij een vrouw gewond raakte. Maar liefst vijftig getuigenverklaringen zijn er over het incident tijdens het festival Sensation White. Een eenduidige verklaring voor de vechtpartij in skybox 233 is er echter niet. Getuigen verklaren veel, maar wijzen nooit duidelijk een verantwoordelijke aan voor de klappen die Everink op zijn hoofd kreeg en de trappen tegen zijn been waardoor de voet zo ongeveer naast het been kwam te liggen.

Theedoek
Medeverdachte Ferhat Y. is gelet op de verklaringen die gisteren werden gememoreerd nog het meest duidelijk. Hari gaf Everink klappen, hij wilde de kickbokser tegenhouden maar kreeg een klap op de neus die vervolgens bloedde. Er zijn ook verklaringen die juist belastend zijn voor Ferhat Y. De verdenking tegen beiden steunt niet alleen op de getuigenverklaringen.

Er zijn taps van gesprekken die belastend voor Hari kunnen zijn. Er zijn bloedsporen gevonden in de skybox van de kickbokser en van Everink. En er is op een theedoek een mengsel van bloed gevonden van Everink, Hari en een onbekende persoon. Hari is ook frequent gezien met een theedoek om zijn hand. Aan de kleding die Hari op de bewuste avond aan had, heeft de rechtbank weinig houvast. Vermoedelijk is gelijkende kleding ingeleverd. De kleding van Everink is niet beschikbaar, die is door het ziekenhuis weggegooid.

Via de voordeur
De verdediging van Hari moest gisteren een stevige nederlaag incasseren in de zaak van de zware mishandeling van de eigenaar van Club Air. De 22-jarige broer van Badr Hari, Yassine, heeft steeds verklaard dat híj de man twee klappen heeft gegeven en niet zijn oudere broer. De politie heeft die verklaringen nooit serieus genomen en het OM heeft hem ook nooit voor de mishandeling willen vervolgen.

Gisteren stapte Yassine, opgeroepen door de verdediging als een getuige die ontlastende verklaringen kon afleggen, de rechtbank via de voordeur binnen. Via de zijdeur werd hij afgevoerd wegens een verdenking van meineed. Het OM vindt dat hij onder ede meerdere keren heeft gelogen en stelt een onderzoek in.

Het proces ligt tot nader order stil omdat de rijksrecherche onderzoek doet naar het mogelijk lekken van stukken bij justitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden