Sluiting

Slachthuis Groenlo dicht: bijna kwart personeel besmet met coronavirus

null Beeld

Een slachthuis van vleesverwerker Vion in Groenlo is per direct gesloten. In het slachthuis zijn 45 corona-besmettingen vastgesteld.

In totaal werden er 212 personeelsleden getest. Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn dierenartsen vanwege de uitbraak niet langer in het slachthuis laat werken, moet de slachterij zijn deuren voorlopig sluiten. De aanwezigheid van de dierenartsen is wettelijk verplicht om het dierenwelzijn te garanderen. In het bedrijf in Groenlo zouden vooral Poolse en Roemeense arbeidsmigranten werken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vion was niet bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf plaatste eerder al Oost-Europese personeelsleden van een ander slachthuis in quarantaine op een schip in Arnhem toen bleek dat ze corona hadden.

Slachthuizen lijken internationaal een bron van corona-besmettingen. Onder andere in de VS en Duitsland werden al bedrijven tijdelijk gesloten omdat het personeel het virus opliep.

Vakbond CNV wil dat vleesbedrijven productie tijdelijk verlagen

Bedrijven in de vleessector moeten wat het CNV betreft hun productie tijdelijk verlagen. De vakbond wil dat omdat de situatie nu vanwege het coronavirus niet veilig genoeg is.

Het CNV reageert daarmee op de sluiting van een slachthuis in Groenlo. De vleessector draait grotendeels op arbeidsmigranten en flexwerkers, die vaak dichtbij elkaar wonen en in groepen naar het werk gaan. “We hebben meerdere keren gewaarschuwd hoe kwetsbaar de sector is. Het verbaast ons totaal niet dat er nu opnieuw een corona-haard is. De sector moet de productie tijdelijk drastisch verlagen en nu eerst volop investeren in een veilige werkvloer”, zegt CNV-bestuurder Peter de Ridder.

Bij omzetverlies zouden bedrijven volgens het CNV een beroep moeten kunnen doen op financiële steun van de overheid, zodat de werkgelegenheid wel gewaarborgd blijft.

Lees ook:

Vleessector vindt kritiek op hygiëne in coronatijden niet terecht

In de Verenigde Staten en Duitsland sloten vleesfabrieken de deuren nadat medewerkers waren besmet met het coronavirus. Is de Nederlandse vleessector wel veilig?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden