'Slachterijen leiden inspectie om de tuin'

(Novum) - Slachterijen hebben een intern waarschuwingssysteem, dat deugdelijke controles van de Algemene Inspectiedienst (AID) in de weg staat. Dat vertelden klokkenluiders uit de vleesindustrie donderdag in het actualiteitenprogramma EénVandaag. Dierenwelzijn en voedselkwaliteit zouden daarmee in het geding komen.

"Elke chef heeft een pieper. Als de AID langs komt dan geeft de portier aan iedereen een bepaalde code door", vertelde de klokkenluider, en oud-medewerker van een slachterij in het actualiteitenprogramma. In reactie op de komst van de inspecteur wordt volgens hem de productie naar beneden geschroefd en worden knuppels weggegooid. De man bleef anoniem en werd onherkenbaar in beeld gebracht.

Bij slagerijen staat alles in het teken van productie, reageert voorzitter van de stichting Varkens in Nood Hans Baaij. "Medewerkers werken op basis van stukloon en proberen zoveel mogelijk varkens per uur te verwerken. Dat betekent dat varkens stroomstoten krijgen, worden geslagen en worden opgejaagd", aldus Baaij. "Door de snelheid worden varkens soms ook niet goed verdoofd en is er geen tijd om zieke dieren uit het slachtproces te halen."

De AID verklaart dat er altijd 'extra alertheid' is als een controlerende instantie langs komt. "Maar onze controleurs hebben veel ervaring om bijvoorbeeld afwijkingen in het productieproces te kunnen constateren."

De Centrale Organisatie Vleessector zegt zich niets te kunnen voorstellen bij zo'n waarschuwingssysteem en zich niet te kunnen voorstellen dat slagerijen daarmee werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden