Slaat Amerika door in ebola-paniek?

President Obama geeft uitleg aan de pers na een overleg over de internationale aanpak van ebola in het Witte Huis. Beeld anp
President Obama geeft uitleg aan de pers na een overleg over de internationale aanpak van ebola in het Witte Huis.Beeld anp

"We hebben géén uitbraak in Amerika", benadrukte Shep Smith afgelopen woensdag. De presentator van Fox News sprak zich  in stevige bewoordingen uit tegen de oplopende ebola-paniek in de Verenigde Staten. "Dit moet ophouden. Het is niet productief." Maar de oproep van Smith vindt vooralsnog weinig weerklank in de VS, waar de ene na de andere bizarre maatregel zich opstapelt.

Sinds twee verpleegsters in Texas besmet raakten met ebola staat Amerika op scherp. Amber Vinson liep de ziekte op na contact met de Liberiaanse patiënt Thomas Eric Dunham, die inmiddels is overleden. Ook haar collega Nina Pham raakte besmet. Beide vrouwen zijn inmiddels geïsoleerd in Atlanta en Bethesda (Maryland), waar zich twee van de vier ziekenhuizen in Amerika bevinden met speciale isolatievoorzieningen.

Hoewel de verpleegsters zich inmiddels achter medische vergrendeling bevinden, blijft Amerika in de ban van een mogelijke epidemie. Kort voor haar diagnose was Vinson namelijk nog naar Cleveland gevlogen om haar bruiloft voor te bereiden. Toen dat bekend werd opende vliegmaatschappij Frontier Airlines een klopjacht op alle mensen die dezelfde vlucht hadden genomen. De maatschappij houdt bovendien het cabinepersoneel van de gevreesde vlucht 21 dagen aan de grond - de maximale incubatietijd van ebola. Ook de eigenares van de bruidswinkel waar Vinson haar jurk kwam uitzoeken, werd benaderd. Haar winkel is inmiddels gedesinfecteerd.

Op 15 oktober werd Amber Vinson naar een speciaal ziekenhuis in Atlanta gebracht om geïsoleerd te worden. Beeld anp
Op 15 oktober werd Amber Vinson naar een speciaal ziekenhuis in Atlanta gebracht om geïsoleerd te worden.Beeld anp

Ebola op een cruiseschip?
Na het verontrustende reisje van Vinson, die overigens al lichte verhoging had toen ze in het vliegtuig stapte naar Cleveland, werd tot overmaat van ramp nog een andere medisch hulpverlener gelokaliseerd op een vakantietripje. Vandaag maakte de Amerikaanse overheid bekend dat een vrouw uit Dallas die met labmonsters van de besmette Duncan zou hebben gewerkt, is gesignaleerd op een cruiseschip in Caribische wateren. Een woordvoerster liet weten dat de vrouw geen symptomen van ebola vertoont, maar om ieder risico te vermijden is ze in quarantaine op het cruiseschip en wordt streng in de gaten gehouden. De Amerikaanse regering probeert de vrouw zo snel mogelijk aan wal te krijgen.

De incidenten hebben de afgelopen dagen flink wat ophef veroorzaakt in Texas en omstreken. Zoveel ophef zelfs, dat critici spreken van overdreven paniek en bizarre maatregelen. Zo sloten twee scholen in Cleveland gisteren de hele dag hun deuren om het schoolgebouw en alle bussen te ontsmetten. Dat moest voorkomen dat leerlingen ziek zouden worden doordat een medewerker van de school in hetzelfde vliegtuig had gezeten als Amber Vinson. Het Center for Disease Control (CDC) in Atlanta noemden die ontsmetting echter onnodig, omdat de kans op infectie langs die weg extreem klein is.

Noodtoestand
Ook in Texas gingen gisteren twee scholen dicht toen ontdekt werd dat leerlingen in hetzelfde vliegtuig hadden gezeten als Vinson. Hoewel de tweeling een minimaal risico loopt en vandaag gewoon weer op school mag komen, houden de ouders hun kroost de komende 21 dagen angstvallig thuis. Dallas County overweegt het uitroepen van een noodtoestand.

Het Navarro College, net buiten Dallas, ziet in de gebeurtenissen van afgelopen week genoeg reden om alle aanmeldingen van internationale studenten uit landen met ebola-gevallen te weigeren. De aanmeldingen van Amerikaanse studenten worden wel in behandeling genomen.

Op Amerikaanse scholen worden flyers uitgedeeld met informatie over ebola. Beeld anp
Op Amerikaanse scholen worden flyers uitgedeeld met informatie over ebola.Beeld anp

Algeheel reisverbod
Een deel van het Amerikaanse Congres wil zelfs nog een stapje verder gaan: de Republikeinen pleiten voor een algeheel reisverbod tussen de VS en West-Afrika. Veel Republikeinen hebben felle kritiek geuit op Obama, die te weinig zou doen om de ziekte in te perken. "Het vertrouwen in de regering daalt met de dag, nu de huidige strategie niet blijkt te werken", aldus de Republikeinse Timothy Murphy.

Het hoofd van de Centers for Disease Control (CDC), Thomas Frieden, benadrukte juist dat ebola geen noemenswaardig gevaar vormt voor Amerika. Een algeheel reisverbod zou het volgens hem moeilijker maken om de ziekte op te sporen en daarmee op de lange termijn een gevaar kunnen vormen voor Amerika. Een reisverbod zou mensen in de verleiding kunnen brengen om zichzelf op andere manieren het land binnen te smokkelen en screenings te ontlopen.

Ebola-tsaar
Ook Obama ziet niets in een reisverbod. De Amerikaanse president heeft de afgelopen weken stevige kritiek gekregen op zijn afwachtende houding, maar lijkt nu een sprintje te trekken om die kritiek te pareren. Hij riep gisteren een club van internationale leiders bij elkaar voor overleg en heeft vandaag zelfs een 'ebola-tsaar' benoemd, politiek jargon voor een bewindsman die alle acties vanuit de overheid coördineert. De 53-jarige advocaat Ron Klain wordt de nieuwe 'topman' in de strijd tegen het dodelijke virus.

Artsen zonder Grenzen wil zich niet uitspreken over het nut van zo'n coördinator. "Die keuze is aan Obama." Fox News presentator Smith blijft in ieder geval benadrukken dat Amerikanen zich geen zorgen hoeven te maken. Ebola heeft weliswaar al meer dan 4000 levens geëist in West-Afrika, maar er is volgens Smith geen enkele aanleiding om in een kramp te schieten of de kinderen thuis te houden.

"De twee besmette verpleegsters zijn inmiddels geïsoleerd, en niets wijst erop dat de ziekte zich verder heeft verspreid onder de Amerikaanse bevolking", aldus Smith. "Bang zijn is echt het verkeerde om te doen. Als u iets voor uw gezondheid wil doen, neem dan een griepprik. Die ziekte kostte alleen vorig jaar al aan 52.000 Amerikanen het leven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden