Slaap

,,Succes!'', riep de conrector door de gymzaal. Met mist in mijn hoofd ontving ik het opgavenblad. Toegegeven, het was een planning van niks. Een uurtje slapen de avond voor je tentamen wiskunde is niet veel, maar ja. Ik was weer net even te laat begonnen met leren. De ganse nacht had ik gevochten tegen de slaap met een pot koffie die pas leek te werken toen ik bij het ochtendgloren mijn bed in kroop.

Opgave 1. Een formule oplossen. Dit kon ik goed. Te goed misschien wel, want na een berekening van een half blaadje bleef er van de formule niks over. Zowel x als y had ik onderweg in mijn dufheid verloren en alles bleek nul te zijn. Nu ja, opgeloster kan niet, dacht ik maar.

Opgave 2 leek me ondanks mijn lamheid van geest een eitje. Bij narekening kreeg ik echter een totaal ander antwoord dan het eerste. Toen ik vervolgens alles voor de derde maal invoerde, bleek de voorraad van de fabriek in kwestie zelfs negatief te zijn. Aangezien de eerste ingeving meestal de juiste is -voor een alfaleerling is ook wiskunde vooral een gevoelskwestie- liet ik mijn antwoord maar staan.

Ik bladerde door het opgavenboekje. Nog tien opdrachten. Ik gaapte en voelde aan mijn slapen. Koppijn. Ik legde mijn hoofd op tafel tussen mijn handen die nog steeds naar koffie roken. Even op krachten komen...

Het was de conrector die mij een halfuur later wakker maakte. De tijd was om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden