Slaapzakpak moet daklozen beschermen tegen vrieskou

null Beeld Sheltersuit
Beeld Sheltersuit

Het is een soort slaapzakpak dat bibberende daklozen voor bevriezen moet behoeden: de sheltersuit. Vandaag start een landelijke donatiecampagne om daklozen niet te laten 'doodvriezen'. Wat is het verhaal achter deze pakken? Initiatiefnemer Alexander de Groot: 'Wij spreken uit ervaring'.

Wie vandaag bibberend maar met jas en wanten en muts op de bus of tram staat te wachten, kan de oproep van Sheltersuit om daklozen niet te laten doodvriezen moeilijk negeren. De posters zijn te zien op 3500 bus- en tramhokjes door heel Nederland.

Op de poster wordt opgeroepen om 'warm' te sms-en naar 4333, daarmee doneer je 3 euro aan Sheltersuits. Vandaag delen initiatiefnemers Bas Timmer en Alexander de Groot 400 pakken uit op het Rembrandtplein in Amsterdam.

Hoe kwamen jullie op het idee?
"Dit initiatief heeft een heel triest begin. De vader van twee van onze vrienden is in 2013 dakloos geworden in Enschede. Hij was in zeer korte tijd zijn huis, baan en vrouw kwijt. Hij is niet lang daarna overleden aan de winterkou.

"Deze gebeurtenis zette ons aan het denken. Bas is als modeontwerper gespecialiseerd in multifunctionele winterkleding. Wij dachten: kunnen wij geen warme kleding maken voor mensen die op straat leven, zodat dit niet meer gebeurt? In een textielstad als Enschede moeten altijd wel een paar leveranciers te vinden zijn met overproductie...

"We maken de pakken nu volledig van restmateriaal. Vluchtelingen zijn onze vakmensen. Ongelooflijk, wat een kennis hebben die jongens! Het confectievak is een verloren ambacht in Nederland. Vorig jaar hebben we honderd pakken gemaakt, dit jaar duizend."

Wat is een sheltersuit eigenlijk?
"Het is een pak dat helemaal gevoerd is met dekens van minimaal 300 gram, het liefst isolerende slaapzakken. Daaroverheen zit waterdichte stof, meestal tentstof. Het voordeel van tentstof is dat het zowel waterdicht is als ademend - dat zijn kwaliteiten die je zoekt voor zo'n pak. Het pak beschermt tot temperaturen onder nul. Het is eigenlijk een soort winterjas met een slaapzak eronder."

Wat gaan jullie met de donaties doen?
"We willen er zelf materialen mee inkopen. Daarmee kunnen we meer pakken maken die van een standaard kwaliteit zijn. Nu zijn we afhankelijk van wat we krijgen van bedrijven en dat materiaal is niet altijd goed. Als je daklozen met iets wilt beschermen tegen de kou, moet dat van topkwaliteit zijn. Ook willen we de vluchtelingen en ex-daklozen die voor ons werken perspectief op een betaalde baan kunnen bieden."

Is jullie oproep 'Laat daklozen niet doodvriezen' niet heel heftig? Ze kunnen toch ook naar de winteropvang...
"Wij spreken uit eigen ervaring, in dat opzicht vinden we de slogan gerechtvaardigd. Er gebeurt zo veel in de wereld wat niet goed is. Wij dachten: laten we in eigen land eens goed kijken waarin we te kort schieten. Wij vinden dat er veel te weinig opvang is. De sheltersuits zijn geen oplossing daarvoor, maar een sociale handreiking. Wij zien het als een brug naar een betere wereld.

"Trouwens, wij willen helemaal niet dat mensen op straat slapen. In een ideale wereld waren er geen sheltersuits nodig. Het pak is niet alleen voor 's nachts: als daklozen in een winteropvang slapen, staan ze 's morgens vroeg weer op straat. Als het sneeuwt en het is min vijf, kunnen ze net zo goed bevriezen als in de nacht. Daklozen moeten ook beschermd worden tegen de elementen."

Maar je kunt er toch niet mee lopen? Dan wordt het een soort zaklopen.
"Als je de onderkant openritst kan dat wel, maar je moet de sheltersuit dan wel optillen als een soort jurk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden