'Slaan ME bij Eurotop was moordpoging'

AMSTERDAM (ANP) - Een gemeenteambtenaar uit Hoorn die op zaterdag 14 juni in Amsterdam tijdens de grote demonstratie tegen de Eurotop door de Mobiele Eenheid is geslagen en geschopt, heeft tegen de politie aangifte gedaan van poging tot moord.

Advocaat M. Veldman en het slachtoffer, J. Quakernaat (53), deden bewust aangifte bij de Amsterdamse hoofdofficier van justitie, J. Vrakking en niet bij de politie. “Als je dat bij de politie doet, lachen ze je uit”, aldus Veldman. De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar het optreden van de ME, aldus een woordvoerster van justitie.

Quakernaat liep die zaterdag met zijn vrouw en dochter mee in de grote demonstratie, waaraan tienduizenden mensen deelnamen. Nadat het tot rellen was gekomen, waarbij een politiebusje werd omgegooid en de ME charges had uitgevoerd, wilde het gezin Quakernaat de demonstratie verlaten.

Op de brug bij de Elandsgracht riep de ME hen iets toe en direct daarop werd Quakernaat geslagen en geschopt op zijn hoofd, rug en benen. Hij moest per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar moest een hoofdwond worden gehecht.

Veldman zegt dat de vijf ME-leden direct begonnen te slaan, kennelijk volgens een vooraf beraamd plan. Hij meent dan ook dat er sprake is van doodslag met voorbedachte rade. “Als hij een zwakke schedel had, was hij nu dood”, aldus de advocaat. Hij vindt de aanklacht niet overdreven. “Als je als burger in de praktijk een agent een klap geeft, sta je al terecht voor doodslag”, aldus Veldman.

Van het incident zijn foto's en filmbeelden gemaakt, aldus de advocaat. Volgens hem zijn er ook veel woedende omstanders die graag willen getuigen. Veldman meent dat het voorval “het ernstigste incident” is dat zich tijdens demonstraties rond de Eurotop heeft voorgedaan. Ernstiger nog dan de arrestaties en behandeling van de honderden demonstranten. Over het politieoptreden bij deze arrestaties publiceert het Autonoom Centrum in Amsterdam vrijdag een zwartboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden