Slaan is in dertien landen verboden

* Als de voorstellen van minister van justitie Donner wet worden, dan volgt Nederland in de voetsporen van dertien andere landen waar fysiek geweld tegen kinderen verboden is: Zweden, Finland, Noorwegen, Oostenrijk, Cyprus, Denemarken, Kroatië, Duitsland, Israël, IJsland, en Roemenië. Oekraïne was de laatste met wetgeving tegen mishandeling thuis.

redactie buitenland

Niet overal gaat het om speciale wettelijke maatregelen. In Italië en Israël deed het hooggerechtshof in respectievelijk 1996 en 2000 een uitspraak waarin huiselijk geweld tegen kinderen als onwettig werd beschouwd. In de andere elf landen zijn fysieke straffen bij wet verboden, ook de vermaarde 'pedagogische tik'. In België hebben kinderen volgens de grondwet 'recht op fysieke, morele, psychische en seksuele integriteit'. In Frankrijk en veel andere landen is vooralsnog alleen het slaan door leraren verboden. Groot-Brittannië durfde onlangs een wettelijk verbod niet aan, uit angst voor inmenging in huiselijke aangelegenheden: 'aanvaardbare kastijding' mag, tenzij het kind er zichtbare fysieke of geestelijke schade van ondervindt, oftewel blauwe plekken of angsten.

Zweden was in 1979 het eerste land dat een wettelijke maatregel tegen het slaan van kinderen door ouders afkondigde, en wordt het vaakst als voorbeeld genoemd door voorstanders van zo'n regeling. Toch is onduidelijk of kindermishandeling in Zweden en andere 'gidslanden' echt is afgenomen. Wel is het slaan van kinderen, pedagogisch bedoeld of niet, er absoluut taboe bij de bevolking, meldt Ingrid ten Berge van het Nederlands instituut voor zorg en welzijn. Maar of dat door de wettelijke bepaling komt? ,,Minstens zo belangrijk is de voorlichtingscampagne die er gevoerd is over opvoeden zonder geweld, en investeringen in opvoedingsondersteuning.''

Daarom zien beleidsmakers en juristen in de meeste landen ook meer in het civiel recht dan in het strafrecht. Verandering van opinie is effectiever dan straffen, meent men, en dat bereik je eerder met maatregelen in het kader van familierecht. Kinderen hebben recht op een opvoeding zonder fysiek of geestelijk geweld, recht op respect en bescherming, is vaak de formulering, duidelijk geïnspireerd op het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden