Sla, aardbeien en paprika zitten vol met hormoonverstorende stoffen

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie eisen een onmiddellijk verbod op zeven bestrijdingsmiddelen die ervan worden verdacht de hormoonhuishouding te verstoren.

De vier organisaties zijn gisteren een campagne begonnen om de consument voor te lichten over de aanwezigheid van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit. De zeven bestrijdingsmiddelen zijn gekozen omdat zij het vaakst in groenten en fruit worden aangetroffen; de hoogste concentraties worden gevonden in sla, paprika en aardbeien. De middelen worden door het gewas onder meer opgenomen via de wortels.

De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid en afwijkingen aan en kanker in de voorplantingsorganen. Deze middelen, die vaak worden gebruikt om schimmels tegen te gaan, bootsen de werking van hormonen na of gaan deze juist tegen. De effecten van deze middelen zijn het grootst in de eerste levensjaren. Effecten op het immuunsysteem en de voortplanting zijn onder meer waargenomen bij zeehonden, dolfijnen, meeuwen, vissen en slakken.

Effecten op mensen zijn moeilijk aan te tonen, zei Hans Muilerman van Natuur en Milieu bij de presentatie van de campagne, “maar we willen geen veertig of vijftig jaar wachten totdat alle gevaren bewezen zijn, zoals in het recente verleden onder meer met asbest en het DES-hormoon is gebeurd. Bij aanwijzingen dat een middel ongewenste schadelijke bijwerkingen heeft, moet het voorzorg-principe gelden en het gebruik worden verboden; de producent moet bewijzen dat een middel onschadelijk is.”

De vier organisaties raden de consument niet af groenten en fruit te eten. Net als bij het geven van borstvoeding, waarbij de moedermelk verontreinigd kan zijn, wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Ronald Luijk van de Consumentenbond: “We zeggen daarom: vermijd risico's en kies voor onbespoten, biologische producten. We vragen dan ook de supermarkten het pakket aan ecologische producten uit te breiden en in ieder geval deze zomer zoveel mogelijk ecologische sla, aardbeien en paprika aan te bieden.”

Om inzicht te krijgen in de effecten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen willen de organisaties dat het ministerie van volksgezondheid een bevolkingsonderzoek houdt in gebieden die het meest met bestrijdingsmiddelen zijn belast, zoals het Westland. Daarbij kan onder meer worden gekeken naar verschuivingen in de verhouding tussen jongens en meisjes, de kwaliteit van sperma en genitale afwijkingen. Ook zou onderzoek moeten worden gedaan naar hormoonverstoring bij dieren in natuurgebieden in de omgeving van gebieden met intensieve akker- en tuinbouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden