Skûtsje uit Sneek wint 'machtig kampioenschap'

Van onze correspondente SNEEK - “Een machtig kampioenschap.” Zo reageerde de kersverse kampioensschipper van het Sneeker skûtsje Douwe Visser. Na de spannendste competie sinds jaren kon hij de felbegeerde 50e kampioenswimpel van het SKS Skûtsjesilen in ontvangst nemen. Voor de laatste wedstrijd op het Sneeker Meer was het nog onduidelijk wie de hoofdprijs zou winnen. Na koploper Sneek waren er nog vier kanshebbers die allen dicht bij elkaar lagen.

De twee zeilweken verliepen grillig voor kampioen Sneek. Op de openingswedstrijd in Grouw kon de bemanning de wedstrijd niet uitzeilen door een aanvaring met het skûtsje uit Huizum. “Het was moeilijk om toen de kop erbij te houden”, bekent de Sneeker schipper. Sneek had de schuld al bekend, waardoor de aanvaring ook nog eens strafpunten opleverde. Tegen deze beslissing van de jury ging Sneek met succes in protest, waardoor hij voor deze wedstrijd een gemiddeld aantal punten kon berekenen.

Op de smalle wateren van De Veenhoop en Eernewoude, waar ook de lichtere schepen kansen hadden, werd een zeilstrijd op het scherp van de snede geleverd. De zwaardere skûtsjes hadden, eenmaal op het wijde water van de Friese meren, meer kans, waardoor de echte favorieten als Heerenveen (titelverdediger), Joure, Lemmer en Sneek kwamen opzetten. Daaruit ontbrandde in de tweede week een felle strijd.

Waren de schippers in de eerste week zeer sportief tegen elkaar wat betreft indienen van protesten, in de tweede week werd dat onderdeel van de wedstrijd. Vooral de haast persoonlijke strijd tussen Ulbe Zwaga van het skûtsje van Leeuwarden en Jelle Reijenga van Lemmer was opvallend fel.

Sneek had in de tweede week de extra pech dat tijdens de negende wedstrijd op het IJsselmeer het skûtsje de Sneeker Pan tijdens het inzeilen omsloeg. De boot kon niet meer overeind getrokken worden en zonk uiteindelijk. Na leegpompen werd duidelijk dat toch nog het hele kampioenschap uitgezeild kon worden. Visser: “Het was geen makkelijke winst, maar daardoor werd het een mooie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden