Skeelerbond schrikt van plannen KNSB

AMSTERDAM - De Skeelerbond Nederland (SBN) heeft verontwaardigd gereageerd op het bericht dat de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond (KNSB) een sectie skeeleren gaatoprichten. Zij krijgt dezelfde bevoegheden en verantwoordelijkheden als de andere secties binnen de bond, zoals langebaan, marathon en kunstrijden. “Dit is tegen alle afspraken in”, meende SBN-voorzitter Harry Oosterhuis.

PAUL PRILLEVITZ

Oosterhuis geloofde z'n oren niet toen hij vernam dat de KNSB voornemens is zich ook bezig te gaan houden met zijn sport. “Kort geleden hebben we, op verzoek van de schaatsbond, nog een onderhoud gehad met een commissie van de KNSB. Haar conclusie was toen dat de skeelerbond de zaken goed op een rijtje had, dat we wellicht op sommige onderdelen elkaar de hand toe kunnen steken maar dat de schaatsbond zich niet op het skeeleren zou gaan richten. Samenwerking op het gebied van jurering, trainingsfaciliteiten en medische zorg leek ons goed mogelijk. Dat de ledenvergadering van de KNSB nu plotseling besluit dezelfde koers als ons te gaan varen is zeer verrassend en tegen alle afspraken. Ik vraag me af uit wat voor een potje ze deze overval willen gaan bekostigen”, zegt Oosterhuis. “Het is toch te gek voor woorden dat je denkt goede afspraken met een commissie te maken en dat de ene partij dan plotseling besluit, zonder enige vorm van overleg, niet linksom maar rechtsom te gaan. Dat komt onbetrouwbaar over.”

“De schaatsbond heeft kennelijk besloten het helemaal anders te gaan doen terwijl ze nauwelijks weet hoe wij de zaken aanpakken. Ze heeft erg weinig kennis van het skeeleren. We moesten haar nota bene uitleggen dat de skeelersport wereldwijd beoefend wordt en dat mensen er professioneel mee bezig zijn.”

“Waarschijnlijk is het een persoonlijk initiatief van enkele mensen. Ik vermoed dat de KNSB zieltjes wil winnen. Dat brengt geld op want via nieuwe leden krijg je subsidies binnen. Mijns inziens kun je dan beter gaan voetballen want de voetbalbond heeft tenslotte de meeste leden. De KNSB verdedigt zich door erop te wijzen dat haar leden om een skeelersectie vragen. Maar volgens mij zijn schaatsen en skeeleren twee verschillende sporten. Wij bemoeien ons toch ook niet met zaalvoetbal?”

Toertochten

“Veel mensen zijn op dit moment lid van beide bonden. Dat gaat prima. De top-skeeleraars zijn allemaal aangesloten bij de SBN en peinzen er niet over naar de KNSB over te stappen. Die bond organiseert immers geen wedstrijden. Bij de KNSB staan alleen toertochten op het programma. Aan wedstrijden willen ze hun vingers voorlopig niet branden.” Echt bevreesd voor de concurrent is de SBN niet. “Ons ledenaantal groeit stormenderhand. We hebben zo'n 8 ... 10 000 leden en het eind is niet in zicht. Misschien zal ons ledenaantal door deze actie van de KNSB minder snel groeien, maar dalen zal het zeker niet. Ik denk echter wel dat de KNSB onzekerheid heeft gezaaid onder de skeeleraars.”

Het sectiebestuur skeeleren, zoals de KNSB het in gedachten heeft, krijgt vier hoofdtaken. Er moet een infrastructuur komen en een licentiesysteem voor het georganiseerd beoefenen van de sport. Het college moet informatie verzamelen en verspreiden over aanleg en onderhoud van skeerlerbanen alsmede een systeem van opleidingen opbouwen, bewaken en begeleiden. Als laatste moet het bestuur skeelertoertochten stimuleren en co"rdineren.

Het bondsbestuur van de schaatsbond is van mening dat de KNSB een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de skeelersport in de breedte. Uit een persbericht van de bond blijkt dat “de schaatsbond de vier hoofdtaken in overleg en in samenwerking met de SBN ter hand wil nemen. Het opzetten en organiseren van een landelijke skeelercompetitie wordt vooralsnog niet overwogen. Een streven naar een landelijke competitie onder de vlag van de KNSB zou een ongewenste confrontatie met de SBN kunnen beteken.”

Volgens directeur Gert Koudijs van de KNSB is de schaatsbond er niet op uit om zieltjes te winnen. “Schaatsen en skeeleren zijn voor tachtig procent hetzelfde. Het zijn twee vormen van sport die heel dicht bij elkaar liggen. Veel mensen die 's winters schaatsen, binden 's zomers de skeelers onder. Daarom beginnen we medio april met een eigen skeelersectie. Verdienen doen we niet aan dit initiatief. Het kost de KNSB alleen maar geld.”

Onderling overleg

“Alles zal in onderling overleg gaan met de skeelerbond. We willen niet opnieuw het wiel uitvinden. Ieder krijgt zijn eigen taken. Begin januari hebben we een gesprek met de SBN. Dan gaan we gezamelijk alles op de rails zetten.”

“Ik begrijp wel dat de SBN de KNSB als een bedreiging ziet. Wij zijn een grote bond met 160 000 leden terwijl er bij de skeelerbond slechts 10 000 mensen zijn aangesloten. Het is het David tegen Goliath-idee. Maar wij willen hen niet uit de markt drukken. We zijn niet gebaat bij ruzie. Zij richten zich voornamelijk op de nationale competitie en dat doen ze goed. Maar de SBN is een kleine bond en is niet in staat om juryleden, officials en trainers op te leiden en te instrueren. Ook het aanleggen van skeelerbanen en het creëren van licentiesystemen is moeilijk voor zo'n kleine bond. Bovendien heeft de SBN geen bondsbureau. Onze leden vragen om dergelijke faciliteiten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden