Sjoerd Kuyper furieus over Sinterklaasjournaal

Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper is furieus over de wending van het Sinterklaasjournaal. Beeld anp
Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper is furieus over de wending van het Sinterklaasjournaal.Beeld anp

Sinterklaas wil het dit jaar weer 'ouderwets gezellig' maken, maar het is de vraag of dat lukt. De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal eindigde omineus:  de Pieten boorden gaatjes in de wand van de stoomboot om een schilderij op te hangen, waarna het water ze over de schoenen klotste. De Pieten zijn als altijd zwart als roet.
"Dat ze dát nog durven in deze tijd", zegt een furieuze Sjoerd Kuyper, kinderboekenschrijver en fervent tegenstander van Zwarte Piet. Hij vindt de uitzending "gruwelijk" en zelfs "zum Kotzen".

Wat maakt u zo boos?
"Echt heel domme zwarte mensen boren gaatjes in een boot! Dit kan toch niet? Het is middeleeuws, zó'n karikatuur. Aiaia, dit had ik niet gedacht. Dat álle kinderen in Nederland dit moeten zien, ook de gekleurde, blêh. Om te kotsen, echt."

Naar het Sinterklaasjournaal werd halsreikend uitgekeken, vanwege de zwartepietendiscussie. Welk kant kiezen de makers volgens u?
"Als je deze eerste aflevering bekijkt, dan kiezen ze volkomen de kant van het traditionele Sinterklaasfeest. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze zo onfatsoenlijk zijn. Misschien komt er nog een twist, spoelt het water ook het zwart van hun gezichten weg. Ik hoop het van harte. Tot nog toe vind ik het heel vervelend."

In uw nieuwe boek 'De vrienden van Sinterklaas' heeft u Zwarte Piet helemaal afgeschaft. Hij is vervangen door 'vrienden': helpers, vader, moeders, ooms, opa's die zich in alle kleuren van de regenboog mogen schminken. Schreef u een politiek correct boek?
"Ik weet niet wat politiek correct is in deze discussie. Maar ik ben ongelooflijk vóór het afschaffen van Zwarte Piet, omdat het echt een belachelijke karikatuur is. Het moet gewoon afgelopen zijn met Zwarte Piet. Als ik daar een positieve bijdrage aan kan leveren, graag."

Berooft u kinderen niet van een mooi verhaal, door de Pieten te vervangen door 'vrienden'?
"Nee hoor. Wat ontneem ik ze dan? Sinterklaas blijft hetzelfde. Voor mij was dát altijd de romantiek: de mysterieuze man met de witte baard die voor ons uit Spanje komt. Wat maakt het uit door wie hij geholpen wordt, zolang dat maar vrolijke mensen zijn?"

Een totaal afscheid van de Piet, zwart of niet, is dat niet jammer?
"In mijn boek noemt Sinterklaas zijn helpers nog heel af en toe Piet, maar dat komt door zijn vergeetachtigheid. Hij is al een dagje ouder. Ik gebruik liever het woord 'vrienden', ja. Dat is een statement."

Op het Sinterklaasjournaal zien kinderen toch Zwarte Pieten. Wat zou u tegen deze jonge kijkers willen zeggen?
"Mag ik Bob Dylan citeren? How many ears must one man have before he can hear people crying. Hoeveel oren moeten ze aan één mens plakken voordat ze eindelijk anderen horen huilen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden