Sjoelen

Het was toch allemaal weggegooid geld, hoorde je minister Hoogervorst denken toen hij de bezuinigingen op de 'S' van VWS toelichtte: ,,Wij zien het niet als een kerntaak van de overheid om de Nederlandse golf- of sjoelbond te subsidiëren.'' Golf en sjoelen als sporten waar je meteen aan hoort dat ze misschien wel helemaal geen serieuze sport zijn. Echte sportkenners grijpen daartoe liever naar jeu de boules en klaverjassen, spelletjes waarbij je mag roken en drinken.

Ruud Verdonck

Daar gaat onze onversneden liberaal nog last mee krijgen, dacht ik meteen. In Nederland word je namelijk van de green gejaagd als je geen partijkaart van de VVD in die belachelijke kontzak van die bespottelijke golfbroek van je hebt zitten. Het is naast de racerij de enige sport waar de deelnemers gezeten in hun wagen hun rondje maken terwijl ze aan lichaamsbeweging denken te doen. Zoiets vergelijk je niet met een arbeideristisch bejaardenspel als sjoelen. Trouwens, in Nederland rijdt niet één golfspeler rond die maar het geringste van de bezuinigingen zal merken. Hoewel, het zou mij niet verbazen als ze voortaan die golfkarretjes ook gaan leasen, en dan merk je het wel, in die andere ridicule kontzak van je.

In de toekomst kun je alleen nog subsidie krijgen als je een concreet doel hebt. Dus: geachte heer Hoogervorst, wij willen kampioen worden in de derde klasse C, West I, zaterdagvoetbal en ons gironummer is... Daarnaast kent VWS nog maar drie takken van sport die voor overheidssteun in aanmerking komen: kennis, innovatie en meedoen. Bij de eerste twee kan ik me iets voorstellen, daarbij moet het bedrijfsleven gesteund worden om te doen wat ze hadden moeten doen, zodat we nu niet in de penarie zouden zitten. Maar voor mij is meedoen net zoiets als eh, sjoelen.

En dan zul je zien dat de golfsport helemaal niet getroffen wordt, dacht ik er achteraan, want de oude reflexen zijn onder deze regering weer helemaal terug. Maar mis. Hoogervorst en zijn hulpje Ross weten natuurlijk niks van sport en gezondheid en hebben zich een oor laten aannaaien door hun ambtenaren. De typische VVD- en D66-sporten behoren tot de zwaarst getroffenen bij de bezuinigingen: golf dus, tennis, hockey, skiën en bridge. Proost, wie is?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden