Sjatila viert dood 'slager van Beiroet'

reportage Vreugde om overlijden Sjaron in Palestijnse wijk waar massamoord plaatsvond

SABRA EN SJATILA, LIBANON - Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje door de buurt. Ariël Sjaron, de 'slager van Beiroet', was overleden. Sommige bewoners deelden zoetigheid uit, gretig in ontvangst genomen door de talloze kleine kinderen in de Palestijnse vluchtelingenkampen (die uitgegroeid zijn tot complete wijken) Sabra en Sjatila bij de Libanese hoofdstad Beiroet. In september 1982 waren zij het toneel van een drie dagen durende massamoord.

Een dag na de dood van Sjaron is het rustig bij het herdenkingsmonument, een met afval bezaaid veld bovenop een van de massagraven. Zaterdag kwamen de inwoners van Sabra en Sjatila hier nog bijeen om de dood te bejubelen van Ariël Sjaron, die als minister van defensie niet ingreep bij de slachtpartij door christelijke militieleden. "Mensen vierden feest, iedereen is blij dat hij dood is", zegt Aboe Hassan, de beheerder van het monument.

Dat ligt een beetje verstopt achter een muziekstalletje dat Arabische muziek de drukke straat in pompt. Het monument toont grote foto's van de massaslachting. Een toont een vrouw die met uitgestrekte armen huilend bij een rij lijken staat. Milani Boetroes Alha Boerje (70) woont nog steeds om de hoek. "Ik ben blij dat hij dood is, maar ik wou dat hij meer geleden had", zegt ze in haar schamele appartement. Op de boekenkast staan zwart-witfoto's van haar man en drie zonen die in september 1982 werden vermoord door de christelijke militie, terwijl het Israëlische leger het kamp afsloot en 's nachts met vuurpijlen bijlichtte.

Sjaron werd in 1983 gedwongen af te treden als minister van defensie nadat de Commissie-Kahan concludeerde dat hij 'persoonlijke verantwoordelijkheid' droeg en niet genoeg had gedaan om de slachtpartij tegen te gaan. Het totale aantal slachtoffers werd nooit vastgesteld, maar de schattingen lopen uiteen tussen de achthonderd en 3500. Aanleiding was de moord op de net verkozen president van Libanon Basjir Gemayel, wiens aanhangers zich wilden wreken op de Palestijnen, die ze verantwoordelijk achten voor de moord. Dat bleek later onjuist.

"Hij is 32 jaar lang onze folteraar geweest", zegt Boerje over Sjaron. "Hij heeft slechts acht jaar geleden voordat hij als een dier overleed. Ik wou dat hij net zo geleden had als wij hebben geleden." Hem vergeven kan ze niet.

Begrip voor de bewondering die Sjaron onder zijn landgenoten geniet, is ver te zoeken in de kampen, nog steeds nauwe straatjes vol elektriciteitskabels en portretten van Palestijnse leiders en martelaren. "Deze man heeft 1600 mensen vermoord, kinderen, vrouwen, hij vermoordde iedereen", zegt Charles Oemran, een koffieverkoper die als zevenjarige zijn gehele familie 'door Sjaron' verloor. Veel bewoners betreuren het dat Sjaron nooit voor het gerecht heeft hoeven verschijnen. Ook Human Rights Watch sprak zich daar gisteren over uit. "Het is een schande dat Sjaron naar zijn graf is gegaan zonder uitzicht op gerechtigheid voor zijn rol in Sabra en Sjatila en andere schendingen", aldus Sarah Leah Whitson van de mensenrechtenorganisatie.

Velen putten hoop uit hun geloof dat Sjaron na zijn dood voor het ultieme hof moest verschijnen. "Gisteren werd hij door God beoordeeld. Nu is hij in de hel", zegt Oemran vol vertrouwen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden