Sjas heeft sleutel in handen bij vorming regering Israël

Minister van buitenlandse zaken Livni (Getty Images) Beeld
Minister van buitenlandse zaken Livni (Getty Images)

Beoogd premier van Israël Tzipi Livni heeft nog ruim twee weken om een regering te vormen. De religieuze Sjas-partij speelt daarbij een sleutelrol.

Tzipi Livni heeft gisteren een belangrijke horde genomen in de moeizame formatie van een nieuwe Israëlische regering. Haar centralistische Kadima-partij sloot een coalitieakkoord met de Arbeiderspartij van Ehoed Barak. Dat zou haar in staat stellen om samen met andere kleine partijtjes een soort romp-kabinet te vormen. Maar haar streven is ook de religieuze Sjas-partij binnen boord te halen en die laat zich nog even niet paaien.

Livni, nu nog minister van buitenlandse zaken in het demissionaire kabinet van Ehoed Olmert, heeft in totaal 42 dagen om een kabinet samen te stellen. Olmert trad vorige maand af in verband met beschuldigingen van corruptie.

Van die 42 dagen zijn 25 verstreken. Lukt het haar niet dan gaat Israël opnieuw naar de stembus. En dat laatste zou voor de huidige leider van de Sjaspartij, Eli Jisjai, een aantrekkelijker optie kunnen zijn vanwege een machtsstrijd binnen zijn partij. Maar ook omdat hij ideologisch meer voelt voor een rechtse coalitie met de Likoed van Benjamin Netanjahoe, die volgens peilingen de eventuele verkiezingen zou winnen. Netanjahoe riep gisteren Sjas dan ook op te kiezen voor vervroegde verkiezingen en wees een aanbod van Livni om deel te nemen aan haar regering resoluut van de hand.

Sjasleider Jisjai is echter afhankelijk van de echte baas van deze religieuze partij, de oud-opperrabbijn Ovadja Joseef. De verwachting is dan ook dat de leiders van alle partijen de komende weken op pelgrimage gaan naar de 88-jarige geestelijk leider, wiens stem in het verleden al coalities heeft gebroken en gesmeed.

Als het Livni (50) lukt een regering te vormen, wordt zij de tweede vrouwelijke premier van het land, na Golda Meir. Opmerkelijk is dat dan drie van de hoogste functies in het verre van feministische land bekleed worden door vrouwen: de parlementsvoorzitter is een vrouw, evenals de president van het Hooggerechtshof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden