Sjarongate maakt verkiezingen minder saai

De Israëlische pers spreekt al van Sjarongate om de schandalen rond premier Sjaron en zijn zonen aan te duiden. En hoewel Sjaron waarschijnlijk nog altijd de verkiezingen gaat winnen op 28 januari, lijken zijn dagen als de onbetwistbare premier geteld.

TEL AVIV - ,,Als ik naar Omri had geluisterd, was ik al veel eerder premier geweest'', vertelde Ariël Sjaron nog niet zo lang geleden in een interview. Als er nu, eerder dan hem lief is, een einde komt aan zijn premierschap, kan hij daar zijn beide zonen, Omri en Gilad, op aanspreken.

Nog maar een maand geleden was Sjaron de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen. Hij had die vervroegde verkiezingen niet gewild, maar alles wees erop dat Sjaron en zijn Likoed minstens veertig zetels zouden halen, 21 meer dan de huidige 19. De Arbeiderspartij zou wellicht weer smeken om tot de regering te mogen toetreden.

Dat was een maand geleden, toen Sjaron nog van zijn imago genoot dat de pr-experts hem met zoveel verve hadden aangemeten: de betrouwbare zorgzame opa, de ervaren politicus, de sterke leider bij wie het lot van het volk in deze benarde tijden in goede handen was.

Zijn tegenstanders konden het maar niet bevatten: niets van de barre situatie waarin Israël verkeert werd Sjaron aangerekend, niets bleef ook maar kleven aan mister Teflon: De bloedige aanslagen waren de erfenis van de Arbeiderspartij en de economische teruggang was immers wereldwijd.

Toen dan ook verleden maand de schandalen in Sjarons Likoedpartij losbraken, leek de premier wederom gespaard te worden. De peilen waren gericht op Omri, die, zo luidden de beschuldigingen, onderwereldfiguren had ingehuurd om stemmen voor hem te werven bij de voorverkiezingen in de partij. Toch groeide de onrust binnen de Likoed, temeer omdat Sjaron zoonlief de hand boven het hoofd hield, maar een ander Likoedlid dat verdacht werd van omkoperij, hardhandig verwijderde.

Vervolgens verschenen verhalen hoe zoon Gilad rijkelijk betaald was voor onduidelijke 'werkzaamheden' bij de pogingen van een Israëlische zakenman om een Grieks eiland te kopen. En dat in een periode dat papa minister van buitenlandse zaken was. Ook die zaak zou misschien, net als vele andere affaires waaraan de Israëlische politiek rijk is, weer van de voorpagina's zijn verdwenen, ware het niet dat begin deze week Sjaron zelf in opspraak raakte.

Het ging in wezen om een oude zaak. Grofweg kwam het er op neer dat Sjaron voor het terugbetalen van ongeoorloofde donaties voor zijn verkiezingscampagne in de Likoed in 1999, tegen de regels in, anderhalf miljoen dollar had 'geleend' van een bevriende Zuid-Afrikaanse zakenman. De krant Ha'aretz had de hand weten te leggen op onderzoeksdocumenten van justitie.

Sjaron hield eerst vol dat er een lening was afgesloten bij de bank met als onderpand zijn grote ranch. De zaakjes waren geregeld door Gilad. Sjaron beweert nu dat hij niet van de lening van zijn vriend Cyril Kern had geweten en er niets mee te maken had.

Donderdagavond sloeg de in het nauw gedreven Sjaron terug op een persconferentie: alle aantijgingen waren deel van een verachtelijk complot van de Arbeiderspartij, die samenspande met elementen binnen justitie en de media, met als doel de premier ten val te brengen. Sjaron haalde vrijelijk uit tot de voorzitter van de verkiezingscommissie opdracht gaf de directe uitzending te staken. Dit was verkiezingspropaganda buiten de daartoe bestemde zendtijd om, in strijd met de regels.

De Israëlische pers liet er gisteren geen twijfel over: Sjaron zit in het nauw en heeft geen antwoorden verschaft op de vele vragen over de affaire.

,,Sjaron gedraagt zich als Don Corleone, als de Godfather'', klonk het uit de linkerhoek, waar de schandalen in Likoedgelederen als geroepen komen. De nieuwe leider van de Arbeiderspartij, Amram Mitzna, is er tot nu toe niet in geslaagd kiezers te trekken.

Binnen de partij zijn de collega's drukker met de afrekening na de verkiezingen, dan met het voeren van campagne. Mitzna heeft al de bijnaam 'de eenzame ruiter'. Zijn vrouw stelde gisteren in een interview dat de medestanders van haar man in de partijtop op de vingers van één hand zijn te tellen. ,,Zei ik vijf? Dan heb ik veel gezegd!'' aldus de verbitterde eega.

Toch, als de Likoed blijft dalen in de peilingen is er opeens een uitslag mogelijk, waarbij Sjaron en zijn rechtse coalitiepartners geen meerderheid meer hebben. De verkiezingen zijn ineens een stuk minder saai.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden