Sjaron was nietsontziend, maar kon over zijn schaduw heen springen

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Met Ariël Sjaron begraaft Israël vandaag een van de belangrijkste generaals en politici in zijn bestaan. Zijn levensgeschiedenis weerspiegelt de keiharde strijd om overleving die het land heeft moeten voeren tegen zijn buurlanden en tegen de Palestijnen, en de nietsontziende wijze waarop het land gedurende die strijd soms heeft toegeslagen.

Sjaron was tegendraads, iemand die zijn voorstanders én tegenstanders kon verrassen. Verscheidene malen ging hij bij militaire acties in tegen orders van zijn meerderen, om zo kostbare overwinningen te boeken. Hij kon wreed en gewelddadig zijn en voerde acties uit die talloze Arabische burgers - vrouwen en kinderen incluis - het leven kostten. Ook bezocht hij als oppositieleider de Tempelberg, een provocatie die voor Palestijnen de aanleiding was hun Tweede Intifada te beginnen, een opstand die hij zelf met harde hand neersloeg.

Sjarons naam zal bovendien altijd verbonden blijven met het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon, Sabra en Sjatila. Daar richtten christelijke milities onder zijn toeziend oog in 1982 een ongekende slachting aan - duizenden lieten het leven. Niet voor niets wensen veel Palestijnen in een reactie op zijn overlijden hem een plek in de hel toe.

Maar Sjaron was ook de man die nederzettingen van kolonisten in de Sinaï-woestijn platgooide om de vrede met Egypte te bestendigen. Als premier verraste hij iedereen met zijn plotselinge steun voor een Palestijnse staat en met zijn besluit kolonisten te dwingen hun nederzettingen in de Gazastrook te verlaten om een eigen gebied onder Palestijns bestuur mogelijk te maken.

Het is een van de paradoxen in het bestaan van Israël dat iemand als Sjaron, met alle steun die hij genoot aan de rechterkant in het politieke spectrum, misschien wel als enige een oplossing had kunnen bewerkstelligen in het conflict met de Palestijnen. Dat was zonder twijfel een oplossing geweest die als eerste de veiligheid van Israël zelf garandeerde. Maar mogelijk was het ook een oplossing geweest die de Palestijnen net voldoende perspectief bood - al blijft dat tot op de dag van vandaag zeer onzeker.

Zover is het niet gekomen, een hersenbloeding en het daarop volgende coma voorkwamen een historische rol van Sjaron als vredesstichter. Acht jaar later ettert het conflict voort. Beide kanten ontberen leiders die in staat lijken over hun eigen zwarte schaduw heen te springen, zoals Sjaron dat, met alle drama's die hij heeft veroorzaakt, wel kon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden