Sjakie schaterlacht om 'verzonnen' details

Van een onzer verslaggevers ROERMOND - Advocaat T. Hiddema probeerde gisteren met verdachte Sjakie - zonder dat hij dat in de gaten had - een politieverhoor na te bootsen. Hij ondervroeg hem over moorden die hij bij de politie had bekend, maar naar later bleek nooit zijn gepleegd, voedde hem met wat details, en Sjakie praatte weer alsof het allemaal zojuist werkelijk was gebeurd.

Sjakie schaterlachte soms over de onzin die hij uit zijn eigen verklaringen kreeg voorgelezen en was zelfs een beetje trots op alle details die hij had verzonnen. “Ik weet ook niet hoe ik het voor elkaar krijg. Als je verhalen moet hebben, moet je bij mij zijn. Ik schrijf zo een boek vol”, aldus de ontoerekeningsvatbaar verklaarde Sjakie. Justitie beschouwt hem als een van de belangrijkste getuigen in het proces tegen de bende van Venlo.

Hiddema, die verdachte Hacibey K. verdedigt (de vermeende opdrachtgever voor een serie liquidaties), wilde met de ondervraging die onbetrouwbaarheid van Sjakie aantonen.

Sjakie heeft net als bij de moord op Jeu Wissink en het echtpaar Van Rijn, ook over de liquidatie van de Turkse coffeeshop-medewerker Ibrahim Karaca en drie onbekende Turken de voor zichzelf en zijn medeverdachten meest belastende verklaring afgelegd.

Bij de behandeling van die vier liquidaties ging rechtbank-president R. Magnée ook gisteren weer uit van de verklaring van Sjakie. Ibrahim Karaca is op 18 juni 1993 in Venlo op het Océ-terrein aan de Maas doodgeschoten omdat hij als medewerker van coffeeshop Number One vijf kilo hasj achter overgedrukt zou hebben.

De eigenaar van de shop had Sjakie, volgens andere getuigen hoofdverdachte Frenkie, de opdracht gegeven de man voor 20 000 gulden te liquideren. De man werd klemgereden en naar de Maas gebracht, waar inmiddels ook Frenkie en Sanny waren aangekomen. Op de plek waar Sjakie doorgaans zijn heroïne spoot, hoorde het slachtoffer eerst twee schoten in de lucht. “Teringzak”, schold Sjakie. Een van de aanwezige Turken schoot de man daarna in de rug en Frenkie maakte het karwei af.

De verklaring van Sjakie, die hij trouwens op de zitting gisteren introk, mag dan onbetrouwbaar zijn, zijn verhaal komt wel overeen met gegevens uit andere bronnen. Sjakies opmerking dat 'zijn Turk' toen hij werd opgepakt een plastic zak met videobanden bij zich had, strookt met een verklaring van de videotheek dat de man inderdaad banden had gehuurd. Getuigen in de buurt van het Océ-terrein hebben die nacht vier schoten gehoord, en Astrid, de vriendin van hoofdverdachte Frenkie, vertelde eenzelfde verhaal als Sjakie.

Later die nacht en de dagen daarop hebben meer moorden in Venlo plaatsgevonden, aldus justitie. Drie onbekende galo's, zoals Sjakie illegalen noemt, die getuige waren van de Karaca-moord, zouden door Frenkie en consorten uit de weg zijn geruimd. Hoewel de politie op aanwijziging van Sjakie maar één lijk heeft gevonden, worden de drie moorden toch erg aannemelijk na het horen van verschillende onafhankelijk van elkaar afgelegde verklaringen.

Enkele uren na de moord op Karaca, zou er ruzie om het bloedgeld zijn ontstaan tussen Frenkie en een onbekende Turk. Hij heeft hem in de buik geschoten, naar het water bij kano-club De Viking in Venlo gebracht, daar een genadeschot gegeven, en met een steen om zijn nek in het water gedumpt. De volgende dag is het lijk alsnog in de bossen begraven.

De 'Viking-moord' is door verschillende verdachten beschreven, en dat geldt ook voor de liquidatie van een Turk, die van de straat is geplukt en naar het bosgebied Het Zwarte Water gebracht. Dennis, het broertje (14) van Frenkie, was daar ook bij. Hij mocht het semi-automatische pistool van zijn grote broer lenen en joeg vier kogels door de Turk. Dennis is deze week in hoger beroep voor deze moord veroordeeld. In het najaar van '93 is nog een illegale Turk op dezelfde wijze vermoord.

Ook in deze zaken zijn de overeenkomsten in de verklaringen van de verdachten opmerkelijk. Sjakie vertelde dat toen Dennis een sleutel uit de auto moest halen om de kofferbak voor een slachtoffer te openen, hij de verkeerde kant uitdraaide waardoor de auto 'doorstartte'. Dennis verklaarde precies hetzelfde.

Sjakie, die gisteren weer enkele malen op meineed werd betrapt, zegt dat hij bedreigd wordt door zijn mede-verdachten. Zij zouden hem door zijn knieschijf schieten als hij zijn belastende verklaringen niet intrekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden