Six Nations is net Braveheart

Fans zitten klaar voor ontknoping in belangrijkste rugbytoernooi van noordelijk halfrond

Vriend en vijand zitten zij aan zij op de tribune. Tienduizenden fans, kriskras door elkaar. Van jong tot oud. Man en vrouw. Allemaal zingen ze uit volle borst mee met de liederen. Bankiers naast werklozen. Eén grote smeltkroes van rugbyliefhebbers.

Een onbeschrijfelijk gevoel, noemt Rodney Hermans de sfeer bij de Six Nations Cup. De trainer bij de Castricumse Rugbyclub is wel eens bij het prestigieuze zeslandentoernooi geweest. Vandaag is de slotdag van het evenement, voor de rugbylanden op het noordelijk halfrond de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

De wedstrijd tussen Wales, Engeland, Ierland, Schotland, Frankrijk en Italië wordt in Nederlandse rugbykringen op de voet gevolgd. Bij de meeste clubs wordt het toernooi op groot scherm uitgezonden. Sommige fans reizen af naar Rome, Edinburgh en Londen om de ontknoping - Engeland, Ierland en Wales maken nog kans op de titel - live te volgen.

Iedere fan moet een keer een wedstrijd hebben gezien in het hol van de leeuw, vindt Hermans. In november was de trainer in Cardiff bij het Millenniumstadion. Op die plek voelen de inwoners van Wales zich thuis. "Wat Camp Nou in Barcelona voor de Catalanen is, is dit stadion voor de Welshmen. Als je daar vandaan komt, wil je daar onderdeel van uitmaken. Als rugbyliefhebber moet je er een keer geweest zijn."

In het zeslandentoernooi, dat in 1883 begon als een wedstrijd tussen Engeland, Schotland, Ierland en Wales, spelen sentimenten uit het verleden een grote rol. Alle Britse landen willen van de oude overheerser Engeland winnen. Toen Frankrijk en Italië een serieuze rugbycultuur ontwikkelden, kwamen die landen er ook bij. "Het is net Braveheart. Iedereen zit er met respect voor elkaar - dat hoort bij rugby - maar die gevoelens van vroeger voel je nog wel op de tribune."

Van oudsher waren de Engelsen de brave jongens die op de kostschool zaten. De rugbyers uit Wales waren de mijnwerkers. "Nu is het allemaal veel professioneler en komen alle spelers uit opleidingsinstituten. Maar op het veld wil iedereen nog steeds de kostschooljongetjes inmaken."

Er wordt gevochten voor de trots van het volk. Maar wel met de juiste normen en waarden. De coach citeert een Engels gezegde dat volgens hem nog altijd van toepassing is op de sport waarin respect hoog in het vaandel staat. "Rugby is a hooligan sport, played by gentlemen. Football is a gentleman sport, played by hooligans."

Op het veld gaat het er ruig aan toe. Maar geen speler die het in zijn hoofd haalt om de scheidsrechter uit te schelden. Soms komen jongens vanuit het voetbal een kijkje nemen bij de training in Castricum. Een grote mond wordt meteen bestraft. De scheidsrechter is heilig. Daar ga je niet tegenin en die raak je zeker niet aan.

Vechtpartijen tussen fans komen bijna niet voor. Tijdens toernooien drinken supporters van rivaliserende clubs na afloop met elkaar een biertje op de pleinen in de stad. In Nederland worden de positieve eigenschappen van rugby steeds meer opgemerkt, meent Pepijn van Dijk. Het bestuurslid bij de Rugby Club Haarlem zag het aantal jeugdleden de afgelopen tien jaar enorm stijgen. "Tien jaar geleden was onze club op sterven na dood. We hebben toen ingezet op de jeugd en nu zit het weer in de lift met 270 jeugdleden."

Recent nieuws over de financiële problemen bij de rugbybond helpen alleen niet bij de promotie van de sport, die zo'n 10.000 beoefenaars heeft in Nederland. Eind vorig jaar moest de bond een oproep aan de leden doen om bij te springen, omdat het vorige bestuur er een zooitje van had gemaakt. "Dat was vervelend. Nu moeten we als rugbyers onderling laten zien hoe sterk we zijn. Wij moeten onze schouders eronder zetten en hier bovenop zien te komen."

Op internationaal niveau stelt Oranje weinig voor. Als de sport in het nieuws is, gaat het vooral over de rugby sevens, het vrouwenteam dat hoopt over een jaar in de snellere variant van het traditionele rugby aan de Spelen in Rio de Janeiro mee te doen.

Toch is er ook in de Six Nations Cup een Hollands tintje om trots op te zijn. De 27-jarige Tim Visser begon in zijn jeugd bij de rugbyclub in Hilversum. Nu is hij uitgegroeid tot een wereldtopper en komt hij uit voor het Schotse team.

Dat heet geen landverraad in het rugby. Die gedachte past niet in de traditie van de sport. Vandaag zal er op de slotdag van het zeslandentoernooi geklapt worden voor mooi spel. Door vriend en vijand. Gemixt op de tribune.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden