Situatie Jeruzalem weer op scherp na aanslag synagoge

Israëlische hulpverleners dragen het lichaam van een van de daders van de aanslag op de synagoge in Jeruzalem naar buiten. Beeld afp
Israëlische hulpverleners dragen het lichaam van een van de daders van de aanslag op de synagoge in Jeruzalem naar buiten.Beeld afp

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd dat hij 'met harde hand zal reageren op de brute moord op Joden die kwamen bidden'. Zijn oorlogsretoriek is een reactie op de aanslag op een synagoge in Jeruzalem, waarbij vanochtend zeker vier mensen zijn gedood.

Twee gewapende mannen vielen de synagoge binnen met messen, bijlen en geweren, meldt de Israëlische krant The Jerusalem Post. Er vielen meerdere doden en een aantal mensen raakte gewond. Een man die in de synagoge was toen het gebeurde vertelt dat hij meerdere schoten hoorde. "Daarna begon iedereen te rennen om in veiligheid te komen."

Op beelden van de Israëlische televisie is te zien dat rond de synagoge veel politieagenten en reddingswerkers op de been zijn. De aanval vond plaats in de wijk Har Nof, waar vooral orthodoxe joden wonen. De politie vermoedt dat de daders Palestijnen zijn, en ook Netanyahu legt de schuld van de aanslag bij Hamas en de Palestijnse premier Mahmoud Abbas, die de Palestijnen aan zou zetten tot geweld.

Palestijnse neven
De daders van de aanslag werden door de politie doodgeschoten nadat zij vijf bezoekers van de synagoge hadden vermoord. Volgens Palestijnse media zou het gaan om twee Palestijnse neven van 22 en 27 jaar die in het oosten van Jeruzalem woonden. De Israëlische politie gaat er vanuit dat de aanslag door de twee neven is beraamd en niet in opdracht van een terreurorganisatie is uitgevoerd. Inmiddels heeft de gewapende tak van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De Israëlische politiechef Yohanan Danino zei dat het voor de veiligheidstroepen moeilijk is om geweld te voorkomen als dat niet het werk is van militante troepen. "Dit zijn individuen die besluiten om verschrikkelijke daden te verrichten. Het is lastig om van elk incident op voorhand op de hoogte te zijn."

Hamas noemde de aanslag een 'heroïsche daad', maar de terreurgroep heeft geen verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. Volgens Hamas is de aanslag 'een antwoord op de voortdurende Israëlische misdaden, de moorden en de ontheiliging van de Al-Aqsa-moskee' op de Tempelberg, een heilige plek voor moslims en joden.

Orthodoxe joden bekijken de schade bij de synagoge in Jeruzalem. Beeld afp
Orthodoxe joden bekijken de schade bij de synagoge in Jeruzalem.Beeld afp

'Pure terreur'
De Amerikaanse minister Kerry (buitenlandse zaken) noemde de aanslag "pure terreur" waarvoor "simpelweg geen plaats is in het menselijk gedrag". Hij riep Palestijnse leiders op om de aanslag te veroordelen. Kerry heeft een telefoongesprek gehad met Netanyahu waarin hij zijn steun heeft aangeboden. "Onschuldige mensen die kwamen om te bidden zijn gestorven in het heiligdom van een synagoge", aldus de minister. "Dat is onacceptabel."

De afgelopen weken zijn de spanningen in Jeruzalem weer hoog opgelopen door het toenemend aantal joden dat op de Tempelberg wil bidden. Dit weekend werd een Israëlische man neergestoken met een schroevendraaier en gisterenavond braken er rellen uit na de dood van een Palestijnse buschauffeur.

Volgens minister Koenders van buitenlandse zaken is de situatie in de regio door de aanslag van vanochtend nog meer op scherp gezet. Hij wil voorkomen dat de situatie verder escaleert en gaat daarover vandaag in gesprek met zijn Palestijnse ambtsgenoot. Gisteren is er ook in Europa gesproken over het voortslepende conflict. Koenders: "Ik heb wel het idee dat de Palestijnen en de Israëliërs het risico inzien, maar er zijn nog steeds enorme emoties na het vele geweld van de afgelopen tijd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden