'Situatie bij Idomeni zal verbeteren'

null Beeld anp
Beeld anp

De Griekse regering verwacht dat de situatie in het vluchtelingenkamp bij Idomeni, bij de Grieks-Macedonische grens snel zal verbeteren. In het kamp, dat door regenbuien is veranderd in één grote modderplas, is zaterdag bij een 9-jarig kind hepatitis A vastgesteld. Op sociale media gaat bovendien een foto rond van een pasgeboren kind, dat boven een regenplas gewassen wordt.

De foto is exemplatisch voor de omstandigheden in het vluchtelingenkamp, waar naar schatting zo'n 14.000 mensen in tentjes, tussen vuilnis en waterplassen zitten. Op de foto is een pasgeboren baby te zien die gewassen wordt met water uit een regenplas. De vermoedelijke moeder houdt de baby boven de plas, terwijl een man een flesje water over de zuigeling giet.

"Europa kan 6 maart als Dag van de Schaamte op zijn kalender zetten", zo verwijst de site Keep Talking Greece naar de dag dat de foto is genomen. De Britse krant The Mail spreekt van een schokkend moment.

(tekst gaat verder onder de foto)

Hepatitis A
Ook is zaterdag bij een 9-jarig meisje uit Syrië het zeer besmettelijke virus hepatitis A vastgesteld. Het meisje is overgebracht naar een ziekenhuis in Thessaloniki, waar het wordt behandeld. Het meisje is in stabiele toestand, aldus het Griekse vluchtelingencrisisteam.

Het virus, dat vooral wordt overgedragen door vies drinkwater, kan ernstige leverontsteking ontstaan, maar is meestal niet dodelijk. In Europa komt het nauwelijks nog voor. Volgens de regering is er geen gevaar voor de Griekse bevolking.

Nieuwe opvangplekken
De regering hoopt de 14.000 vluchtelingen in Idomeni snel over te brengen naar kampen in Athene en elders in Griekenland. Op dit moment worden zo'n 50.000 opvangplekken in gereedheid gebracht. Volgens Dimitris Vitsas, hoofd van het vluchtelingencrisisteam en tweede minister van defensie, is er volgende week voldoende plek. Het aantal vluchtelingen in het provisorische kamp Idomeni moet dan snel teruglopen.

De bedoeling is dat dit vrijwillig gebeurt. Vitsas wil geen herhaling van de ontruiming van de Jungle van het Franse Calais. Daar werd het tentenkamp door de poltitie met geweld ontruimd. De Griekse regering zet bussen in om de mensen uit Idomeni naar hun nieuwe onderkomen te brengen. "We moeten iedereen overtuigen om zelf te vertrekken. Het heeft geen zin om traangas te gebruiken. De helft van de vluchtelingen in Idomeni zijn vrouwen en kinderen."

Lege bussen
De bussen blijven echter tot nu toe angstvallig leeg. Volgens omroep Skai zijn pas zo'n duizend mensen ingestapt in een van de bussen die hen wegbrengt uit het overvolle kamp. Veel vluchtelingen willen niet weg in afwachting van de Europese top over de vluchtelingencrisis op 17 maart. Ze hopen dat daarna de Macedonische grens weer open zal gaan en ze hun reizen kunnen vervolgen naar Noord-Europa.

Maar de grenzen zullen niet opnieuw opengaan, staat in een flyer die de Griekse autoriteiten verspreiden. Vluchtelingen krijgen daarom het advies van de regering om te verhuizen naar een van de officiële opvangkampen elders in Griekenland.

Gesloten grenzen
Het kamp bij Idomeni ontstond nadat Macedonië de grens sloot, waardoor de vluchtelingen niet verder konden reizen via de Balkan-route. Landen in Oost-Europa hebben hun grenzen de afgelopen weken één voor één gesloten om te voorkomen dat vluchtelingen via onder andere Macedonië, Hongarije en Slovenië naar Noord-Europa reizen. In Griekenland komen nog altijd elke dag zo'n 2.000 nieuwe vluchtelingen aan.

null Beeld anp
Beeld anp

Steeds meer landen sloten deze week de grenzen. Op verschillende plekken in Europa zitten groepen vluchtelingen vast. Het lijkt erop dat de zogeheten Balkanroute, waarover duizenden vluchtelingen hun weg vonden, definitief dicht is. Trouw brengt de maatregelen en de alternatieve routes in kaart.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden