Situatie bij Idomeni dreigt uit te lopen op humanitaire ramp

null Beeld afp
Beeld afp

Het aantal vluchtelingen bij de Griekse grensplaats Idomeni blijft maar groeien. De autoriteiten telden er vandaag al 11.000. De situatie dreigt uit te lopen op een humanitaire ramp: voor veel gestrande vluchtelingen is nauwelijks voedsel, water, medicijnen of onderdak beschikbaar. Onder hen zijn veel kinderen en vrouwen.

De vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens willen via Macedonië verder reizen naar het noordwesten van Europa. Macedonië houdt zijn grens echter potdicht, tot grote woede van Griekenland. De meeste vluchtelingen wachten bij de grens zelf of in provisorische onderkomens dichtbij de stad. De grensovergang bij Idomeni is hierdoor een nijpend knelpunt geworden in de vluchtelingenstroom richting de rest van Europa.

Macedonië laat af en toe met mondjesmaat vluchtelingen door. Vanmiddag werden rond de 170 mensen doorgelaten, waarna de overgang weer hermetisch werd afgesloten. Afgelopen maandag liep deze strenge selectie uit op een protest. Enkele honderden vluchtelingen bestormden met een zelfgemaakte stormram het hekwerk aan de Grieks-Macedonische grens. De Macedonische politie moest traangas gebruiken om de vluchtelingen terug te dringen.

Erbarmelijke omstandigheden
De Grieken stuurden gisteren en vandaag in totaal 267 mensen terug naar Turkije. Het ging om inwoners van Marokko, Tunesië en Algerije, die weigerden in Griekenland zelf asiel aan te vragen. Ze wilden in plaats daarvan naar West-Europa en werden aangehouden. "Wie geen recht heeft op verblijf in Europa, wordt snel weer uitgezet'', aldus de Migratiecommissaris van de EU, Dimitris Avramppoulos.

Behalve de regering zijn ook allerlei hulporganisaties boos op Macedonië en verontrust over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de massa nu leeft. Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis dringen aan op snelle steunmaatregelen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vluchtelingen in het geïmproviseerde tentenkamp bij de Grieks-Macedonische grens. Beeld afp
Vluchtelingen in het geïmproviseerde tentenkamp bij de Grieks-Macedonische grens.Beeld afp

Extra geld voor Griekenland
Om de situatie in Europa te beslechten, zou er een noodpakket moeten komen van 700 miljoen euro, maakte de Europese Commissie vandaag bekend. Voor dit jaar is 300 miljoen nodig en voor 2017 en 2018 elk 200 miljoen euro. Het geld is met name bedoeld voor die landen, zoals Griekenland en Slovenië, die de toestroom van vluchtelingen niet aankunnen.

EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) hoopt dat de 28 lidstaten en het Europees Parlement er snel mee instemmen. "Alle instrumenten moeten worden ingezet om menselijk lijden binnen onze grenzen te voorkomen. Er is geen tijd te verliezen.''

Stylianides verwacht dat snel actie kan worden ondernomen. Vooral 12.000 tot 15.000 mensen in Griekenland hebben 'zeer urgent' hulp nodig aldus de commissaris. Griekenland zelf had eerder deze week al om 470 miljoen euro gevraagd.

Het geld moet worden gevonden binnen de bestaande begroting. Brussel wil het niet weghalen uit de pot voor humanitaire steun voor landen buiten de EU.

Sleutelrol Turkije
Naast extra geld is ook de hulp van Turkije noodzakelijk om de vluchtelingencrisis in Europa te beslechten. De EU had Turkije al eerder 3 miljard euro toegezegd ter ondersteuning en om de opvang van voornamelijk Syrische vluchtelingen in Turkse kampen te verbeteren. Turkije moet in ruil hiervoor zorgen dat de grens met Griekenland potdicht wordt. De afspraken tussen Turkije en de EU moeten voorkomen dat vluchtelingen en andere migranten naar Europa afreizen.

Turkije liet vandaag weten dat het ook bereid is afspraken te maken over het terugnemen van migranten die geen recht hebben op bescherming in Europa. Ook wordt gewerkt aan een plan om erkende vluchtelingen die nu in Turkse kampen zitten op een ordentelijke, legale manier naar Europa over te brengen. Nu leggen veel migranten en vluchtelingen hun leven in de waagschaal door in vaak gammele, overvolle bootjes de oversteek naar Europa te maken.

De eerste groep migranten die geen recht op bescherming heeft, keert vandaag en morgen naar Turkije, liet de Europese Commissie vandaag weten. Het gaat om 308 migranten uit met name Marokko, Algerije en Tunesië, die aanklopten in Griekenland.

Europa wil zo duidelijk maken dat alleen vluchtelingen die recht op bescherming hebben in Europa een plek kunnen krijgen en dat economische migranten naar het land van oorsprong of doorvoerland worden teruggestuurd.

Maandag proberen de regeringsleiders van de EU-lidstaten en Turkije tijdens een top in Brussel de migratieproblemen vlot te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden