Sites / Stamboom slaven nu on line

Surinamers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun voorouders, kunnen sinds kort terecht bij de website van de Rijksarchiefdienst (RAD). De dienst heeft de on-linedatabase 'Vrij in Suriname' geopend, met persoons- en familiegegevens van ruim 6300 vrijgelaten Surinaamse slaven uit de periode 1832-1863. Tot voor kort waren Surinamers voor het uitzoeken van hun stamboom afhankelijk van het weinig toegankelijke archief in Paramaribo of versnipperde bestanden in Nederland.

Na het invoeren van een zoek opdracht levert de database zaken als slaaf- en familienaam, plantage-eigenaar of vrijlater en de betaalde borg. De gegevens hebben betrekking op de situatie vanaf de vrijlating van de slaaf.

Vrijlatingen vonden in deze periode plaats volgens het principe van 'manumissie', vrijlating bij wet- en regelgeving. De meest voorkomende redenen voor manumissie waren concubinaat en jarenlange trouwe dienst; ook kochten slaven zichzelf met bijeengespaard geld vrij. Overigens was manumissie niet de enige manier om op vrije voeten te komen. Vluchten was een andere.

Echt vrij was de gemanumitteerde overigens niet. Hij was na zijn 'vrijlating' verplicht lid van een kerkgenootschap, moest twee jaar wachten op het krijgen van burgerrechten, mocht het land niet uit en stond nog tien jaar onder controle van zijn meester.

Ramon Hooplot, voorzitter van de Stichting Comité 1 juli (die op 30 juni en 1 juli de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 gedenkt en viert), is blij met de on-linedatabase, maar spreekt tegelijkertijd van 'een tussenstation'. ,,Verhalen van Afrikaanse Surinamers over hun voorouders beginnen met slavernij en eindigen met slavernij. Het is mooi te weten waar je familienaam vandaan komt, maar het echte doel is het achterhalen van de Afrikaanse roots. Dat blijkt lastig. Toch moet het mogelijk zijn. Nederlanders zijn boekhouders die ongetwijfeld goed hebben bijgehouden welke goederen zij in hun schepen vervoerden. En slaven werden als goederen beschouwd.''

De database 'Vrij in Suriname' is te vinden op de website www.archief.nl/vrij-in-suriname/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden