SITES / Immigratiedienst nu ook op het internet

Kort voor zijn afscheid als hoofddirecteur voorspelde Lucas Elting het al op de Millenniumpagina van Trouw van 13 september 1999: internet heeft de toekomst, ook voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Sinds gisteren kunnen belangstellenden ook over de uitvoerders van het Nederlandse asielbeleid informatie krijgen op www.immigratiedienst.nl.

Een asielverzoek doen vanuit het land van herkomst, zoals Elting graag zou zien vanaf 2010, kan nog niet, maar wie voor werk, studie, stage, vakantie, gezins- of partnerhereniging, of als au pair naar Nederland wil komen, vindt daarover informatie op de IND-site.

Wie plannen heeft om hier asiel te vragen, kan wel algemene informatie krijgen door een folder hierover te downloaden.

Probleem is alleen dat de site vooralsnog alleen in het Nederlands beschikbaar is. Aan de Engelse versie wordt nog gewerkt. De IND verwacht die eind volgende maand gereed te hebben.

De service gaat overigens niet zo ver, dat de site straks ook te lezen is in de eigen taal van asielzoekers uit pakweg Afghanistan, Irak, Somalië, of voormalig Joegoslavië, waar de meeste instromers vandaan komen. Er mag natuurlijk geen aanzuigende werking uitgaan van de kersverse site.

In de rubriek 'meest gestelde vragen over asiel' wordt slechts antwoord gegeven op één vraag: kan iemand asiel aanvragen wanneer hij in armoede leeft in het land van herkomst?

De IND is daarover heel duidelijk: nee! 'Het is niet mogelijk asiel te krijgen om 'economische redenen'. Dat is het geval als een vreemdeling zich in Nederland wil vestigen om een beter (economisch) bestaan op te bouwen.'

Handig voor betrokkenen is in elk geval het adressenbestand van de IND op de webpagina, waarbij zelfs een routebeschrijving getoond kan worden.

Minder geslaagd lijkt de rubriek 'actualiteiten' met hoofdzakelijk berichten over zaken die reeds twee jaar geleden speelden.

Dat bij de 'links' een verwijzing naar de Nationale Ombudsman ontbreekt, lijkt op het eerste gezicht slordig.

Maar wellicht overweegt de IND klachten over de eigen organisatie voortaan zelf af te handelen. Dan moet ze alleen wel nog ergens een e-mailadres vermelden.

Aan potentiële arbeidskrachten heeft de maker van de IND-site wel gedacht. Binnenkort komt er zelfs een heus vacature-overzicht. 'Tot die tijd kunt u natuurlijk altijd een open sollicitatie aan de personeelsfunctionaris van de desbetreffende regionale directie richten'.

Tip voor belangstellenden: op korte termijn is de functie van plaatsvervangend hoofddirecteur vacant, want Gert-Jan Bos wordt hoofdinspecteur bij Vrom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden