Sites / Friesland opent digitale beeldatlas

Na de namen kwamen ook de plaatjes. De website van het Ryksargyf in Leeuwarden geeft nu toegang tot de enorme collectie historische foto's, prenten en kaarten. Sinds 2000 kunnen al oude geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters via internet worden geraadpleegd.

Het Ryksargyf is het eerste provinciale documentatiecentrum dat het publiek een virtueel kijkje toestaat in zijn uitpuilende ladenkasten en fotomappen met meer dan 350000 afbeeldingen. Tot nu toe zijn 25000 foto's uit de Friese verzameling, uit de periode 1870-1970, gescand en beschreven. Dankzij het gebruiksvriendelijke programma Atlantis kunnen er daarvan al meer dan 5000 op de computer worden bekeken. Maandelijks wordt dat aantal uitgebreid en verschijnen er ook kaarten en prenten op het net. Dat werk wordt grotendeels verricht door vrijwilligers.

Niet alleen het beeldmateriaal van het Ryksargyf kan via internet worden geraadpleegd: later komen daar ook de collecties bij van het Fries Letterkundig Museum en Documentatiecentrum (FLMD) en de Provinciale Bibliotheek bij, waarmee het Ryksargyf per 1 augustus samengaat. Bovendien worden er particuliere verzamelingen opgenomen.

De aanleg van de digitale beeldatlas van Friesland opent perspectieven. Het Ryksargyf hoeft de originele afbeeldingen niet zelf te hebben: ze kunnen na het scannen en beschrijven worden teruggegeven aan de eigenaar. Zo zit al een flinke particuliere verzameling foto's van het historische Friese tramverkeer in het digitale archief en is bij wijze van proef de complete fotocollectie van de gemeente Ferwerdareel in het systeem verwerkt.

Het Ryksargyf, dat vorig jaar 16000 belangstellenden ontving en op de website 400000 bezoekers, verwacht dat het publiek zich met de komst van de digitale beeldatlas zal verbreden. De foto's worden gescand op twee resoluties: voor internet is de scherpte van 72 dpi voldoende, met 300 dpi zijn de afbeeldingen (op bestelling) ook te gebruiken voor publicaties. Een deel van de afbeeldingen is vrij van rechten; een aantal Friese fotografen gaf het Ryksargyf toestemming hun foto's op de site te plaatsen mits voor nabestellingen wordt betaald.

Wie naar beeldinformatie op zoek is of een stamboomonderzoek wil illustreren met kiekjes uit de wereld van zijn voorouders, kan in de digitale beeld atlas zijn hart ophalen. Maar je kunt ook voor de lol plaatjes kijken 'uit oerpake's tijd'. De eerste illustraties variëren van stads- en dorpsgezichten tot portretten van alle statenleden tussen 1860 en 1940, van de kegelclub van Heerenveen uit 1890 tot het afgraven van terpen in Noord-Friesland, van de familieboerderij uit Oudega (met de initialen van de eerste eigenaar in het dak) tot stencilaars van de illegale krant De Wachter in Gaastmeer (1945), van Friese emigranten tot het Dokkumer Lokaaltje. Bij de aansluiting op internet liet gedeputeerde Mulder zich vrijdag als eerste verrassen. Hij klikte een oude ansichtkaart aan van de zuivelfabriek in Makkinga, waar zijn vader als machinist werkte: ,,En hier staat de pastorie, met dat platte dak. Daar lag vroeger de dochter van de dominee op.'' De website van het Ryksargyf (www.ryksargyf.org) biedt voorlopig ruimte aan 100000 foto's. De tekst is Nederlands, maar wordt in de toekomst ook Fries en (speciaal voor emigranten) mogelijk Engels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden