Sites / Discriminatie op het net geen gebakken lucht

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) maakt er geen ophef over. Ook al blijkt uit het jaarverslag dat het aantal meldingen van discriminatie op internet in 2000 (550) verdrievoudigd is ten opzichte van 1999 (181), en was de helft van het aantal klachten gegrond. Want een logische verklaring is de toename van het aantal internetgebruikers. Bij hen bestaat vaak de misvatting dat ze op internet veel anoniemer zijn en dus kunnen wegkomen met racistische taal.

Van invloed is ook dat het Nederlandse klimaat ten opzichte van migranten en asielzoekers verslechtert, verklaart Ronald Eissens van het MDI. Toch loopt het aantal meldingen niet gelijk op met het aantal internetgebruikers. Eissens vindt het ,,veel te gevaarlijk om die conclusie te trekken.'' De meldingen behelzen vooral racistische en antisemitische uitingen.

Jeroen Visser van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) is laconiek als het gaat om de cijfers. ,,Die meldingen zijn slechts kwantitatief. Het zegt nog niks over de betekenis van die cijfers. Je moet er eerst nog achterkomen of het een trend is. Overigens zijn er een heleboel sites die er alles aan doen om discriminerende uitspraken te weren.''

Het meldpunt maakt zich zorgen over extreem-rechts op het net, zoals het nationalistische webforum Polinco. ,,Je merkt dat extreem-rechtse partijen als de Nieuwe Nationale Partij en de Nationale Volksunie bezig zijn zich opnieuw te organiseren via internet.'' Opvallend vindt het meldpunt de stijging van het aantal uitingen dat vaak op het randje, maar net niet strafbaar is.

Als het MDI een melding binnenkrijgt, wordt de verantwoordelijke gevraagd de uiting te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan volgt aangifte bij de politie. Sinds januari 2001 zijn al 103 meldingen binnengekomen. Op basis daarvan verwacht het MDI zeshonderd tot duizend meldingen aan het eind van dit jaar.

Overigens is het MDI niet van plan een speciale campagne op te zetten om discriminatie op internet tegen te gaan, ,,Ons bestaan ís al een middel. Het belangrijkste signaal is dat we zorgen dat de meeste racistische uitingen verwijderd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden