Sister P. zal waarschijnlijk zwijgen

Voor de rechtbank in Rotterdam begint vandaag het proces tegen wat genoemd wordt de grootste mensensmokkelaarster van illegale Chinezen naar West-Europa: de 37-jarige Jingping C., alias Sister P. Zij zou onder andere het brein zijn achter het fatale Dover-transport in 2000 waarbij 58 Chinezen de dood vonden.

ROTTERDAM - ,,Een gevaarlijke vrouw'', zo typeert een ondergeschikte haar voormalige bazin, Sister P. Vanuit haar woning boven een café aan de Dordtselaan in Rotterdam zou deze 'slangenkop' -de benaming voor Chinese mensensmokkelaars- tussen 1998 en 2002 duizenden landgenoten hebben gesmokkeld, naar met name Engeland.

Het optreden van Sister P. geldt als wreed en meedogenloos. Medewerkers die ooit probeerden de organisatie te verlaten, konden steevast rekenen op zware sancties: van het afhakken van vingers tot het verbrijzelen van knieschijven. Te luidruchtige gesmokkelden in overvolle opvanghuizen werd met geweld het zwijgen opgelegd.

Getuigen spreken -als ze al haar naam durven te noemen- met ontzag en vrees over de vrouw die grote aantallen landgenoten Groot-Brittannië wist binnen te krijgen.

Daarmee is ook een van de grootste problemen voor het openbaar ministerie aangesneden. De Chinese wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie met het oogmerk om landgenoten vanuit China naar West-Europa te smokkelen. Bij het verzamelen van bewijzen tegen Sister P. stuitte het OM geregeld op de toch al van huis uit zwijgzame Chinese gemeenschap.

Bijna niemand durft openlijk te getuigen de vrouw die zij vrezen. Het leeuwendeel van het bewijsmateriaal bestaat dan ook uit afgeluisterde telefoongesprekken. In haar strafdossier zouden liefst 20000 telefoontaps zitten.

Het geschetste beeld van Sister P. staat in schril contrast met haar verschijning in de rechtszaal: een klein, tenger vrouwtje, dat tijdens de pro-formazitting haar mond alleen opendoet om te zeggen dat ze ziek is en bang is te zullen flauw vallen.

Verwacht wordt dat ze ook tijdens de inhoudelijke behandeling van haar zaak voornamelijk zal zwijgen. Tijdens de talloze verhoren gedurende haar voorarrest heeft ze enkel ontkend Sister P. te zijn. De Chinese zit sinds haar aanhouding op 28 mei vorig jaar vast.

Justitie verwijt haar leiding te hebben gegeven aan tenminste 25 smokkeltransporten. De belangrijkste daarvan is de mislukte reis van Rotterdam naar Dover op 18 juni 2000. Op die dag stikten 58 van de zestig gesmokkelde Chinezen in de laadruimte van een vrachtwagen tijdens de overtocht op de veerboot.

In hoger beroep werden hiervoor zeven verdachten in Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen van 22 maanden tot 10,5 jaar. De chauffeur van het transport kreeg in Engeland 14 jaar cel opgelegd.

De advocate van Sister P., mr. I. Weski, noemt de beschuldigingen aan het adres van haar cliënte 'zwaar overdreven'.

Weski verdenkt het OM ervan bewust een beeld van de Chinese te hebben gecreëerd, als zou zij de spil van de mensensmokkelorganisatie zijn.

De advocaat stelt vast dat er slechts weinig bewijs voorhanden is tegen haar cliënte. ,,Het gaat vooral om verklaringen van horen zeggen.''

Het proces -bekend onder de zaak 'Opaal'- tegen Sister P. en haar zeven handlangers, van wie er twee ook een leidinggevende functie zouden hebben, is uitgesmeerd over liefst negen zittingsdagen en duurt tot half juni.

AFVALBAK. Als eerste stad van Nederland heeft Groningen sinds gisteren de beschikking over ondergrondse prullenbakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden